10 tips - Slik organiserer du verktøy og varelager i varebilen

Av Eirik Lier 28. oktober 2021

DSC01387 tom bil

Håndverkere har ofte med seg varebilen hver dag. Verktøy og utstyr skal stadig ut og inn av bilen, og når hverdagen blir hektisk, ender det fort med at ting havner på litt tilfeldige steder. I tillegg ender man ofte i en ond sirkel hvor den hektiske arbeidsdagen også fører til at man blir enda mer frustrert når varerommet er uoversiktlig og rotete. Da kan det fort kjennes litt overveldende å organisere alt på en god og varig måte. Hvor skal du i det hele tatt begynne? 

I dette innlegget får du derfor 10 gode tips til organisering av utstyret i varebilen. 

Last ned sjekklisten: Slik får du orden i varebilen

1. Lag en sjekkliste over hele varelageret

Sett opp en fysisk sjekkliste over alle komponenter som bør og må være med i varebilen. På den måten har du full oversikt over hva som til enhver tid skal være med, og samtidig også en praktisk liste du kan bruke ved innkjøp og supplering.

Les også: Dette innebærer varetelling av varerommet

2. Skill mellom permanent varelager, delelager og varer som brukes sjeldent

Når vi snakker om permanent varelager, mener vi spesielt forbruksmateriell som brukes ofte. Delelageret omfatter ting som ikke nødvendigvis benyttes hver dag, men som ganske sikkert brukes en eller flere ganger i løpet av uken. Både permanent varelager og delelager bør ha tildelte og faste plasser i varerommet, plassert smart ut fra hvor ofte det brukes.

Andre varer som brukes mer sjelden bør kanskje heller kjøpes inn ved behov og ikke oppbevares i bilen permanent. Dette kan frigjøre en del plass som heller bør dedikeres til andre ting.

Det å ha et bevisst forhold til sitt varelager vil både lette arbeidsdagen, i form at man hele tiden vet hva som befinner seg i bilen, samt at man vil spare mye tid på unødvendig kjøring mellom arbeidsplass og grossist.

Les også: Den ultimate guiden til mer orden i varebilen

3. «Alt som ikke har en fast plass blir rot»

Selve organiseringen av varelageret er viktig for en effektiv arbeidsdag. Ryddighet og system er to vesentlige faktorer. Alt som ikke har sin faste plass blir rot. Det å ha en innredningsløsning i varebilen, som gjør at alt materiell kan plasseres oversiktlig og alltid på en fast plass, er helt avgjørende.

Når alt har en fast plass, vil du oppleve at du sparer enormt med tid i hverdagen. Så bort med alt du stort sett ikke trenger, og gjør det du bruker ofte lettere tilgjengelig enn det du bruker sjeldent. 

Les også: Ryddige håndverkere er mest effektive

4. Organiser smådeler i sortimentskofferter og andre typer mobile bokser

En løsning der mye av varelageret i bilen enkelt kan tas med inn på arbeidsplassen er helt klart å foretrekke i forhold til permanente små skuffer i bilen. Men husk at det er viktig å påse at varebilinnredningen er tilrettelagt for denne typen kofferter og bokser. 

Proace stor skuff

Les også: Lag ditt eget skuffesystem med sorteringsbokser til Smartfloor

5. Tenk plassering, vektfordeling og hyppighet

Det kan være lurt å plassere tunge varer og varer som ikke brukes så ofte lengst inn og lengst ned i bilen. På den måten får bilen et lavere tyngdepunkt samtidig som materiell som brukes hyppig, ligger godt synlig og tilgjengelig. Varer som helst ikke skal bli utsatt for fuktighet kan også med fordel plasseres så langt unna døråpningene som mulig.

Les også: Kan du forskjellen på egenvekt, nyttelast og totalvekt? 

6. Tenk sikkerhet

Det er viktig å alltid ta sikkerheten på alvor når man ferdes på veien! Selv små gjenstander som ligger løst i varerommet øker risikoen for betydelige skader ved en eventuell kollisjon. Sørg derfor for at alt i varerommet enten ligger trygt under toppgulvet (dersom du har dobbelgulv), eller er stroppet fast forskriftsmessig. Ha i bakhodet at sikring blir enklere dersom surringsfestene alltid er tilgjengelige og ikke blokkeres av andre varer eller innredningsløsninger.

Les også: Løse gjenstander i varebilen er livsfarlige ved kollisjon

7. Sikre varelager og verktøy mot tyveri

Forbruksmateriell og dyrt verktøy er ofte fristende for potensielle tyver. Har du vinduer i varerommet er innvendig gitter en smart løsning. Da er utsyn og sikkerhet ivaretatt til en relativt lav pris i forhold til utstyret som befinner seg i bilen. Gitteret vil også hindre vinduene å knuse hvis noe ikke er godt nok sikret inne i bilen.

Et annet tips er å velge en innredning som skjuler mest mulig, slik at det ikke ligger noe synlig som vekker tyvens interesse.

Les også: Redd for innbrudd i varebilen? 3 tips til sikring

8. Ha alltid plass til transport av større varer

Du har kanskje opplevd behovet for å frakte varer som gipsplater, sikringsskap eller varmtvannsbereder i bilen din. I tillegg til organisering av materiell og verktøy er det viktig å kunne frakte større varer uten å bruke tid på å tømme gulvet for rot hver gang. Tenk derfor litt på dette når du organiserer varerommet ditt. Sørg for at du alltid har et ledig område på gulvet som er stort nok til slike formål, hvor du selvfølgelig også har gode sikringsmuligheter. Det eneste et overfylt gulv fører til er redusert oversikt og dårligere tilgang til verktøy og varelager.

t5-caddy-web-120dpi

Les også: Laste små og store gjenstander - Slik får du plass til alt i varebilen

9. Unngå skader på varene som fraktes i bilen

Ved å ha gulvplass tilgjengelig til frakt av større varer unngår du skader på for eksempel varmtvannsberederen eller kjøkkenplatene, fordi de lastes oppe på verktøy og annet utstyr som allerede ligger på gulvet. Verktøyet ditt vil også vare lenger dersom det ikke ligger og slenger inntil ting hele tiden. Hvis du sørger for å holde ting adskilt på faste plasser, og varerommet ikke flyter over av rot, vil det også bli enklere for deg å holde ting rent. Det samler seg fort skitt, smuss og sølevann i et varerom, som ikke akkurat gjør verktøyet ditt en tjeneste.

Les også: Unngå skader på frakten i varerommet med riktig bilinnredning

10. Sørg for god belysning i varerommet.

Til slutt er belysning viktig for å finne riktige varer og verktøy effektivt i tillegg til å kunne lese etiketter og merkelapper på diverse varer i varerommet. Velg ekstra sterke led-lamper som enkelt kan kobles på bilens eksisterende ledningsnett.

LED-Lampe-Gif-1

Les også: Slik får du godt arbeidslys i varerommet og på byggeplassen

Ta gjerne en kikk på vår gratis guide om hvordan du kan få orden i varerommet. Her finner du flere gode råd og tips! Last den ned ved å følge lenken nedenfor. 

GRATIS GUIDE: Slik får du orden i varerommet

Temaer: Dobbelt gulv


Eirik Lier's photo

Av: Eirik Lier

Eirik er redaktør i Loydsbloggen og selskapets markedsdirektør: Han har vært med å skape innovative løsninger til flere bransjer, som for eksempel Smartfloor og Paxster. Han er ingeniør og videreutdannet ved Sjøkrigsskolen.

Følg på Facebook

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen er kilde til kunnskap og inspirasjon for håndtverkere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen.

Besøk loydssystems.no for en bedre titt på produktene våre.

New Call-to-action

Siste innlegg