Belysning i varerommet: LED-belysning er ikke bare LED-belysning

Av Lars Bjørbæk Iversen 18. januar 2022

utkast2-22-1Det går endelig mot lysere tider, men foreløpig er det fortsatt mørkt ute store deler av arbeidsdagen. Som oftest blir det mange turer innom varebilen for å hente verktøy og annet materiell i løpet av en dag. Da er det kjedelig å lete i blinde, og bruke unødvendig lang tid på å finne det du trenger.

Godt arbeidslys er helt avgjørende for håndverkere som har arbeidsplassen sin utendørs når årstidene byr på mørke både om morgenen og ettermiddagen. Derfor gir vi deg her noen tips om hva du bør tenke på for å oppnå godt lys i varerommet.

Les også: 10 tips - Slik organiserer du verktøy og varelager i varebilen

LED-lys er ikke bare LED-lys

Når du ser på bilen i perfekt belysning hos forhandleren, er det fort gjort å glemme å undersøke lampene inne i varerommet. Disse lyser kanskje ikke sterkt nok til å sørge for et godt arbeidslys. Lite er mer frustrerende enn å ikke finne ting eller se hva du gjør fordi det er for mørkt.

I et varerom er det ofte mye som skygger for og jobber mot lyset, som hyller og større utstyr. Det lønner seg derfor å investere i noen skikkelige lamper som gir sterkt og godt lys, samtidig som de er enkle å montere. Vårt beste tips er å velge LED-lamper som er spesialutviklet for å lyse opp varerom.

Mange tror at LED er lik godt lys, men det er vesentlige forskjeller mellom de billigste og de litt mer kostbare løsningene. Velger man en billig løsning vil man fort kunne angre når man oppdager svakere lysstyrke enn man forventet og LED-dioder av dårlig kvalitet mister lysstyrken raskt.

Det er en del faktorer du bør vektlegge når du bestemmer deg for lampe. Her får du en sjekkliste over de viktigste faktorene:

Lysstyrke

Lyser lampene godt nok til å være et behagelig arbeidslys?

Lysspredning

Spres lyset godt nok ut til å lyse opp hele varerommet?

Fargetemperatur

Sørger fargetemperaturen for et lys det er behagelig å se i?

Varighet

Har lampen tilfredsstillende lang levetid uten at lysstyrken reduseres?

Godkjenning

Har lampen og pærene de nødvendige godkjenningene?

Garanti

Tilbyr produsenten en god garanti?

Montering

Kan lampen enkelt monteres på en trygg måte?

Av/på-automatikk

Virker den automatiske funksjonen som skrur lyset på når dørene åpner etter montering?

Montering av LED-lamper på bilens eksisterende ledningsnett

Alle nyere biler har et elektrisk system (CAN BUS) som krever at alle eksterne tilkoblinger er tilpasset systemet. Du vil raskt få feilmeldinger dersom du monterer lamper som ikke er tilpasset CAN BUS.

Det lønner seg å velge en lampe som monteres i bilens eksisterende ledningsnett. Lamper som krever at du klipper og lodder i ledningsnettet utgjør en større sikkerhetsrisiko, og det er større sannsynlighet for feil og kortslutninger.

Varebilen er for mange håndverkere en viktig arbeidsstasjon, og det er derfor viktig å finne en bil og løsninger du vil trives med. Vi har laget en enkel, gratis guide til deg som vurderer ny varebil. Last den ned her:

Gratis e-bok:  Slik planlegger du kjøp av varebil   LAST NED »

Temaer: ekstralys, led lys, lys, LED-belysning


Om Loydsbloggen

Loydsbloggen er kilde til kunnskap og inspirasjon for håndtverkere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen.

Besøk loydssystems.no for en bedre titt på produktene våre.

New Call-to-action

Siste innlegg