Derfor skal du ikke bygge bilinnredning selv

Av Lars Bjørbæk Iversen 15. februar 2022

hjemmesnekret innredning

I vår hverdag møter vi mange håndverkere som bygger bilinnredningene sine selv. Årsakene er mange og kreativiteten strekker seg definitivt langt. Noen forsøk er også bedre enn andre, men vi har fremdeles til gode å bli blåst av banen av de hjemmesnekrede løsningene der ute. I dette innlegget forklarer vi deg hvorfor du ikke skal bygge bilinnredning selv.

Start med å stille deg selv følgende spørsmål: Hvorfor ønsker du deg en bilinnredning i utgangspunktet? Svaret her bør være at du ønsker deg en enklere arbeidsdag, med mer effektiv og smart utnyttelse av plassen varerommet ditt har å by på. Du ønsker å få det ryddigere i bilen, og dermed spare tid og frustrasjon.

Det finnes mange ulike innredningsløsninger på markedet som dekker ulike behov som håndverkeren har gjennom arbeidsdagen. Likevel ser vi at mange gyver løs på jobben med å bygge innredningen selv. 

3 biler bygget innredning selv

Hvorfor bygger mange bilinnredning selv?

1. Det er billigere enn å kjøpe profesjonell bilinnredning

Det er ikke til å stikke under en stol at innkjøp av en profesjonell bilinnredning er en stor investering for mange. Vi ser særlig at de som er i en oppstartsfase gjerne velger å bygge egen innredning, rett og slett for å redusere kostnadene. Behovet for innredning melder seg ofte samtidig som man kjøper selve varebilen. Derfor kan det nok fort sitte litt langt inne å kjøpe en dyr innredning i samme slengen.

2. For å få innredningen nøyaktig slik man ønsker selv

Når du bygger selv får du mulighet til å bygge innredningen nøyaktig slik du ønsker, tilpasset etter alt du vet du savner av smarte løsninger gjennom arbeidsdagen. Det er jo tross alt bare du selv som vet akkurat hvordan du bruker varebilen din og hvilke behov du derfor trenger at bilinnredningen løser.

Går det også litt stolthet i å bygge selv? Det er jo moro å snekre seg en tøff bilinnredning som man kanskje også kan skryte litt av til kollegaene sine. Mange håndverkere er flinke til å finne på, og lage, snedige løsninger for bedre utnyttelse av varerommet.

3. Har ikke kjennskap til løsningene på markedet

En annen årsak er at mange ikke har kjennskap til hvilke løsninger som faktisk finnes der ute. Vår erfaring er at de som bygger bilinnredning selv gjerne nettopp har kjøpt sin første varebil. Derfor er heller ikke interessen for profesjonelle løsninger helt til stede. Når man ikke har noen egen erfaring med bilinnredning fra før, er det også vanskelig å forestille seg hvilken forskjell en god løsning kan utgjøre i arbeidet.

Les mer: Bilinnredning tilpasset din bransje

Derfor skal du ikke bygge bilinnredning selv

1. Du tar trafikksikkerheten på alvor

Man skal ha respekt for alt som er i bevegelse. Når du bygger din egen innredning er det vanskelig å kvalitetssikre konstruksjonen og sørge for at den er kollisjonssikker. Hva skjer med innredningen din dersom du skulle havne i en kollisjon? Vil den kanskje gå i stykker eller løsne? I tillegg til at innredningen skal tåle mye i seg selv, er det kjempeviktig at monteringen også utføres forsvarlig.

Allerede ved en kollisjon i 50 kilometer i timen, snakker vi om krefter på opp mot 25 G. Det betyr at ting "veier" 25 ganger så mye som når det står stille. Er ikke innredningen festet forskriftsmessig, risikerer du at den kommer i en voldsom fart gjennom skilleveggen.

hjemmesnekret bilinnredning

Trafikksikkerheten handler heller ikke utelukkende om hvorvidt innredningen i seg selv tåler et støkk. Hva med alle småting som ikke ligger godt nok sikret, og som vil kastes fremover ved en bråstopp eller en kollisjon? Dette er en stor risiko hvis du for eksempel bygger hyller hvor utstyr og verktøy ligger løst. 

Les også: Kollisjonssikker bilinnredning gjør den ikke nødvendigvis trygg

2. Materialene og tiden du bruker koster mer enn du tror

Hvor lang tid bruker du på å bygge bilinnredningen? Hva koster materialene? Mange vi snakker med forsvarer en hjemmesnekret innredning med at det er en midlertidig løsning før de får råd til å kjøpe noe bedre. Det er greit nok det, men hvor mye sparer du egentlig, hvis innkjøp av materialer og timer brukt uansett resulterer i et mer kostbart innkjøp innen kort tid?

Det er ikke uvanlig å bruke 8-10 timer på å bygge en innredning. Vi hører gjerne kundene våre si ting som: "Hadde jeg visst at det tok så lang tid, så hadde jeg kanskje heller brukt den tiden til mer produktivt arbeid".

Vår erfaring er at flertallet ikke bygger sin egen innredning nummer to.

Les mer: Vet du dette om finansiering og leasing av bilinnredning?

3. Kostbare skader på karosseriet

En innredning du bygger selv vil garantert lage noen former for merker i karosseriet ditt. Enten fordi du skal skru den godt nok fast, eller fordi den ikke er tilpasset bilens former og dermed kanskje både skraper opp og lager bulker i varerommet. 

For det første er det ganske kjedelig med merker i bilen som man enkelt kunne vært foruten. For det andre vil skader gjerne redusere annenhåndsverdien på varebilen. I tillegg velger mange ofte leasing som finansiering av varebil. Ved innlevering av bilen etter endt leasingperiode kan man fort få uhyggelige overraskelser dersom varerommet er fullt av skader.

4. Kvalitet i bruk og lang levetid

De fleste som bygger bilinnredning selv velger å bygge den i tre. Dette er et naturlig valg fordi det er lett å jobbe med samtidig som det tåler en del. Utfordringen med tre som materiale er at det er sårbart mot fukt, samtidig som det ikke er så smidig i bruk. Dobbelgulv er blitt en populær innredningsløsning, fordi håndverkeren ønsker å få plass til tingene sine i skuffer under toppgulvet. Skuffer laget i tre vil fort bli kronglete å håndtere. Du vil raskt merke vanskeligheter med å bygge en konstruksjon som lar deg åpne og lukke skuffene smidig uten å måtte bruke makt.

Ved valg av en profesjonell bilinnredning vil du være trygg på at løsningen er konstruert på en slik måte at den konstant tåler den belastningen og de øvrige påkjenningene man må kunne regne med i hverdagen.

dobbelgulv og reol

5. Det finnes en bilinnredning for deg

Det tilbys mange variasjoner av bilinnredninger på markedet. Derfor står du ganske fritt til å benytte fleksibiliteten i løsningene og bruke dem på en måte som rett og slett gjør arbeidsdagen din bedre.

Uansett hvilke behov du har og hvordan du bruker varebilen din gjennom arbeidsdagen, vil du mest sannsynlig kunne finne en profesjonell løsning som passer perfekt for deg. 

Hvis du er usikker på hva slags løsning som vil være det beste valget for deg, er du velkommen til å ta vår gratis bilinnredningstest:

Hvilken bilinnredning passer best for deg?  TA TESTEN »

Temaer: bilinnredning, varebilinnredning, håndverker, Varebil, arbeidsbil, bygge egen bilinnredning


Om Loydsbloggen

Loydsbloggen er kilde til kunnskap og inspirasjon for håndtverkere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen.

Besøk loydssystems.no for en bedre titt på produktene våre.

New Call-to-action

Siste innlegg