Kollisjonssikker bilinnredning gjør den ikke nødvendigvis trygg

Av Eirik Lier 21. april 2020

Elektriker rotFlere bilinnredninger markedsføres som sikre fordi de har gjennomgått og bestått kollisjonstester. At innredningen er kollisjonssikker er ikke i seg selv et argument for at den er trygg i bruk. I denne guiden får du svar på hvorfor, og tips til hva du bør vurdere når du skal velge innredning i varebilen.

Det finnes mange ulike innredninger å få tak i til varebilen. Likevel, svært mange innredninger som selges i dag er opprinnelig konstruert for bilverksteder. Dessverre er det stor forskjell på et bilverksted og en, til sammenligning liten, varebil. Egenskaper som gjør arbeidet lettere i et romslig og stillestående verksted, vil ikke nødvendigvis bidra like positivt i en mobil arbeidsdag.

Elektriker rot blogg 621x350

4 grunner til at verksted-innredninger ikke er egnet for bruk i varebilen

  1. Innredningen er konstruert for at man står oppreist når man skal komme til i hyller og skuffer. En varebil ikke laget for at man skal bevege seg stående rundt i varerommet. Det er trangt og lavt under taket. Her får håndverkeren raskt en frustrerende og lite ergonomisk arbeidsdag, med mye strekking og kryping for å nå frem til alt han trenger.

  2. I et verksted har man bedre plass til å bevege seg fritt foran innredningen. I en varebil har man ikke like god plass. Samtidig havner det fort gjenstander i midtgangen, som ytterligere blokkerer tilgangen til hyller og skuffer. Du risikerer dermed at det blir vanskelig å faktisk få tak i det du trenger.

  3. Denne typen bilinnredning gir deg sjelden tilstrekkelig med volum. Det betyr at du ikke får plass til alt verktøy eller annet utstyr i innredningen. Gjenstander får ikke sin faste plass, og havner heller litt her og der på gulvet. Disse gjenstandene blir raskt en potensiell dødsfelle dersom det skulle oppstå en kollisjon.

  4. I motsetning til et stillestående verksted, er en varebil i stadig forflyttelse. Dette betyr at en innredning som er montert i en varebil vil utsettes for mye mer vibrasjoner og andre belastninger enn en innredning som står i ro. En seksjon som er tiltenkt brukt i et verksted kan kanskje bestå en kollisjonstest. Utfordringen er at innholdet i hyller raskt faller ut hvis ikke alt er sikret. Og dersom du skal sikre alle gjenstander hver gang du tar noe ut og inn av en hylle, vil du bruke svært mye tid på sikring av last.

Gratis sjekkliste: Slik laster du sikkert og riktig

Det er absolutt viktig at bilinnredningen er kollisjonssikker. Problemet er gjerne alle gjenstandene som oppbevares løst enten på eller rundt selve innredningen. Vi møter mange håndverkere som har en arbeidsdag lik den du kan se i filmen over. Selv om innredningen er aldri så sikker, klarer ikke håndverkeren å skape et system og sikre gjenstandene han frakter godt nok. Disse ender opp løst på gulvet, og vil kastes fremover i bilen ved en eventuell kollisjon. Da hjelper det lite at innredningen i seg selv er kollisjonstestet.

Les mer: Sikring av last i varebilen

Proace_stor_skuff_bakfra

Horisontal innredning er tilpasset varebilen

Når du skal bestemme deg for innredning i varebilen, er det viktig at denne er kollisjonssikker. Samtidig bør du vurdere hvorvidt innredningen er tilpasset varebilen og det formålet du trenger den til.

Skal du ha en innredning konstruert for bruk i varebil bør du velge en horisontaldelt løsning. Her har du et dobbelt gulv som gir deg mulighet til praktisk og sikker lagring av verktøy, utstyr og øvrige materiell du frakter rundt. Samtidig som det blir lett å lage et ryddig system, slipper du også at ting blir liggende oppå selve gulvet i bilen. Det betyr at ting ikke sklir rundt i varerommet og utgjør en potensiell fare ved uhell i trafikken. 

bilinnredning_slevik

4 fordeler med horisontal innredning

  1. Med en horisontal bilinnredning får du en innredning som er tilpasset bilmodellen du skal bruke den i. Det betyr at innredningen er konstruert med riktige mål for sikker montering i akkurat din bil, samtidig som du fremdeles får god utnyttelse av volumet i varerommet.

  2. Bilinnredningen monteres i bilens originale festepunkter. Dette gjør det enkelt for deg å montere innredningen på en korrekt og trygg måte. I tillegg slipper du å lage merker i bilens karosseri, og du kan enkelt ta innredningen ut igjen og montere den i en ny bil.

  3. En horisontal løsning gir deg muligheten til å oppbevare alle mindre gjenstander trygt under gulvet. Du får bedre plass til å feste store gjenstander på en forsvarlig måte på et stort, ledig gulv med surringsfester. På denne måten unngår du at løse gjenstander kastes fremover i bilen ved en eventuell bråbrems eller kollisjon.

  4. Innredningen er konstruert for at du skal kunne skape et system, og holde orden i sakene dine. Alle ting burde ha sin faste plass, hvor det ligger trygt lagret til neste gang du trenger det. Dette begrenser også fraktskadene som ellers ville oppstått på verktøy og annet utstyr og materiell.  I tillegg slipper du å krype rundt i varerommet for å få tak i ting - med skuffer når du alt fra utsiden av bilen. Dermed får du en mye mer ergonomisk arbeidsdag.

Last ned vår gratis sjekkliste som viser deg hvordan du laster sikkert og riktig i varerommet. Print den gjerne ut så du alltid har en trygg arbeidsdag på veien:

Last ned sjekkliste: Slik laster du sikkert og riktig

Temaer: Sikkerhet, Last, Varelager i varebilen, laste sikkert, Dobbelgulv, Mobil arbeidsplass


Eirik Lier's photo

Av: Eirik Lier

Eirik er redaktør i Loydsbloggen og selskapets markedsdirektør: Han har vært med å skape innovative løsninger til flere bransjer, som for eksempel Smartfloor og Paxster. Han er ingeniør og videreutdannet ved Sjøkrigsskolen.

Følg på Facebook

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

smartfloor brosjyre

Siste innlegg