Hva koster varebilinnredning?

Av Eirik Lier 17. juli 2016

Toyota_Smartfloor_Borge_Rr.jpg

Med mer enn 20 års erfaring innen tilpasning av varebiler og hundrevis av samtaler med håndverkere kan vi med ganske stor sikkerhet si at pris er et viktig spørsmål når det gjelder valg av varebilinnredning. Vår påstand er at dette til tider får styre for mye av innredningsvalget ditt! Det er et ordtak som heter ”å spare seg til fant” noe vi mener å se enkelte gjør når de innreder varebilen. Vi har gjort oss noen tanker om hva varebilinnredningen egentlig koster og i dette innlegget deler vi noen av dem.

Innredning - en viktig investering

Varebilen er en viktig investering for mange yrkesgrupper og for noen kanskje den aller viktigste redskapen i virksomheten. Derfor gjelder det å velge riktig! Det gjelder å spesifisere varebilen så nøye som mulig slik at det blir en nyttig, effektiv og lønnsom investering. ”Drill er ikke alltid drill” for deg som er håndverker. En drill til 499,- blir aldri det samme som en til 5.999,-. Skal store deler av arbeidsdagen bestå av boring og skruing må verktøyet være egnet for oppgaven.


Sånn burde det være når man skal innrede varebilen også. Alt for ofte fokuseres det på en brosjyre av en tom innredning som antyder at den er egnet for den ene eller den andre yrkesgruppen med en pris eks montasje, frakt og moms. Hvor sikker er du da på at denne er egnet for deg og hva kommer den til å koste etter at du har sendt bilen til påbygger for montering?

Les også: 11 gode tips til organisering av varelager og verktøy i servicebilen »

Anskaffelseskost

Det er mange tilbydere innen varebilinnredning. Mange er vant til å by under hverandre så det er ganske sikkert at du klarer å komme langt ned i pris hvis du ønsker «å shoppe» litt rundt. I disse dager ser vi flere nye aktører som kjører hardt på pris, men det blir fort litt ”billig” preg på løsningene. Dette for å klare å underby på pris i konkurransen mot de etablerte merkene.

Å se på innredning som en pris blir å begynne i feil ende tenker vi. Du skal selvfølgelig vurdere kostnaden på varebilen ferdig innredet, men du skal først og fremst vurdere hva som er best egnet løsning. Mange velger dessverre for liten innredning, med det resultatet at det ikke er plass til å gi tingene sin faste plass, noe som igjen medfører rot.

En typisk innredning i en mellomstor servicebil er ofte en lang og en noe kortere innredning over hjulhusene. Typisk netto volum ca 0,5 m3 når man trekker fra hjulhusplassen og den luften du trenger for å løfte ting ut av hyllene. I skrivende stund kjører en av de store tilbyderne en super kampanje på disse modulene til 17.995.- eks montasje, frakt og moms. Ofte sammenlignes denne innredningen med for eksempel et uttrekkbart gulv til 35.500,- ferdig montert inklusive gulvplaten med surrekroker.

Og ja, 17.995,- er billigere enn 35.000,- men i nesten alle tilfeller trenger en håndverker vesentlig mer innredning enn 0,5 m3. De aller fleste trenger 1 m3 til oppbevaring av alt verktøy og materiell, pluss gulvplass. Bare se i din egen bil på alt som ligger å flyter utenfor reolene.

Fiks ferdig – klar til bruk

Vi registrerer at mange bilforhandlere henviser kunden videre til en lokal påbygger av innredning. Dette er fordi det er så utrolig mange valg som skal tas når man skal handle en tradisjonell serviceinnredning.

Vi hører enkelte bilselgere klage over at de bruker lenger tid på å selge innredningen enn å selge selve varebilen, så de gir gjerne bare fra seg et visittkort til en påbygger. De sier av erfaring at det nesten alltid oppstår småting som ønskes endret etter levering. Å sette seg ned med en tykk katalog full av valg ender ofte opp med prototyper på sammensetninger som krever modifikasjoner i etterkant.

En bedre måte er å velge ut en forhandler, som har ferdige løsninger med referanser fra yrkesgruppen din som du kan snakke med, og som kan sine ting og kan levere innredning ferdig montert sammen med varebilen.

Det sparer deg som regel for tid og penger. Enkelte merker har nå spesialisert seg på noen få velfungerende løsninger som lagerføres i havnen slik at montasjen foregår av trenede folk etter innarbeidene rutiner.

Still deg disse spørsmålene basert på den enkle formelen at ”tid er penger”:

 • Vil du bruke lang tid sammen med produktspesialtister for å designe riktig innredning?
 • Hvor trygg er du på at nettopp denne innredningen vil fungere?
 • Har du tid til at bilen settes bort for montering av innredningen?
 • Er det greit at innredningen kjøpes separat og ikke som en del av leasingpakka eller selve kjøpet?
 • Eller vil du helst at varebilspesialisten hos din bilforhandler skal hjelpe deg med alt, og få bilen levert komplett og klar til bruk?

Hvis ja til det siste, da er løsningen å legge varebil og alt utstyr i en og samme kontrakt. Bilimportør har profesjonelle verksteder med montører som er vant til serieproduksjon og som kjenner både varebilen og innredningen godt.

I motsatt fall vil du møte verksteder som må håndtere mange forskjellige bilmodeller og innredninger. Vår erfaring er at det er vanskelig å levere riktig første gang, så man må ofte etterbestille deler før bilen blir helt komplett, eller velge å leve med litt «uferdige» løsninger.

Gevinst ved å bli mer effektiv

Nå kommer vi inn på et svært viktig punkt mange overser og det er hvordan innredningen bør designes og tilpasses de oppgavene du har. Hvis du ofte frakter helt spesielle og høye ting bør du kanskje tenke tradisjonell verkstedsinnredning med stor takhøyde i midtgangen. Hvis ikke er de nye horisontaldelte innredningene veien å gå. De gir god oversikt, lavt tyngdepunkt og alltid et stort gulv å laste større varer på. Du kan fylle helt opp uten at det renner ut av hyllene. Ting ligger trygt og godt skjult under gulvet og er godt sikret ved humpete veier eller langfingra folk.


Disse robuste løsningene er noe mer kostbare enn «fra prisen» på den tradisjonelle verkstedinnredningen men her er en kort oppstilling av noen fakta verdt å merke seg:

 • Veldig ofte trenger man minst 1 m3 skuffer og hyller for verktøy og materiell.
 • Kampanjen i eksemplet over gir netto kostnad pr 0,5m3 på 17.995,- pluss montering, frakt og moms.
 • I tillegg kommer et finergulv med surrekroker til 3.000,-.

Konklusjon: Ferdig montert inklusive moms er man fort oppe i 53.125 for 1 m3 innredning.

Dessverre velger mange pakka til 17.995, fordi det ser ut som et bra tilbud ved første øyekast, men som allikevel kommer opp i 28.000,- inklusive montasje, gulv og moms. Resultatet blir at:

 • Du får fremdeles ikke plassert varer på en fornuftig måte
 • Du har ikke oversikt, og mister derfor tid
 • Du skader både verktøy og varer under transport
 • Du må hele tiden rydde for å beholde oversikten
 • Du er nødt til å krype inn i bilen

…og varebilen din ser fremdeles like rotete ut som på disse bildene.

Kolasj_til_blogginlegg_3_topp_og_bunn.pngSer varerommer i bilen din slik ut?

 


Derfor skal du velge en innredning som er horisontaldelt og egnet for varebiler. Denne type innredning gir deg mange fordeler:

 • Du kan kjøpe en pakke montert i havnen som er skrudd i originale festepunkter
 • Du får en løsning som er vel utprøvd over tid med referanser fra din yrkesgruppe
 • Du får alt du trenger av varer og verktøy ned under gulvet
 • Du har et tomt finergulv med surrefester slik at du får stroppet fast større varer
 • Du unngår skader på materiell og verktøy ved varetransport
 • Du har full oversikt over alt av materiell når du trekker ut skuffene under et besøk hos grossist siden alle ting har sin faste plass
 • Du eliminerer leting og du ser ”proff” ut i kundens øyne
 • Du sparer mye tid; husk at 20 minutter spart hver dag gir fort en gevinst på 100.000,- gjennom en leasingperiode på 3 år. Du sparer fort mer enn 20 minutter hvis du velger riktig løsning!
 • Du eliminerer løse gjenstander ved en eventuell kollisjon

Hvis du kjenner deg igjen i alt eller i deler av dette innlegget, husk å still krav til forhandler neste gang du skal kjøpe varebil med innredning.

Hvis du ønsker mer inngående kunnskap om valg av varebil og innredning, last gjerne ned vår gratis e-bok.

 Gratis Guide: Slik planlegger du kjøp av varebil LAST NED NÅ

Temaer: Pris, Dobbelt gulv


Eirik Lier's photo

Av: Eirik Lier

Eirik er markedsdirektør og har vært med å skape innovative løsninger til flere bransjer, som for eksempel Smartfloor og Paxster. Han er ingeniør og videreutdannet ved Sjøkrigsskolen.

Følg på Facebook

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Kommentarer

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg