Dette bør du tenke på når du skal kjøpe ny varebil med ny avgift

Av Eirik Lier 25. januar 2022

8

I statsbudsjettet for 2022 ble det vedtatt noen større endringer i bilavgiftene, som i de fleste tilfeller gjør det dyrere å kjøpe bil. Her gir vi deg oversikt over de nye satsene og noen tips til hva du bør huske på når du skal kjøpe ny bil med de nye avgiftene.

Engangsavgiften på varebiler som tidligere var satt til 22 prosent av personbilavgiften, har med de nye bestemmelsene blitt satt opp til 30 prosent av personbilavgiften. Det medfører en vesentlig kostnadsøkning for de som kjøper seg ny varebil i år.

Elbil har blitt dyrere

Mange er lettet over at den tidligere meldte innføringen av moms på elbiler som koster over 600 000 kr uteblir for i år. På den annen side er det innført to nye avgifter som er med på å øke kostnadsbildet.

Trafikkforsikringsavgiften (tidligere kjent som årsavgiften) som elbileiere frem til nå har sluppet, er nå satt opp til 2 975 kroner. Dette er samme sum som for biler som går på fossilt drivstoff.

I tillegg er det innført omregistreringsavgift på brukte elbiler. Denne avgiften er satt til 25 prosent av avgiften for biler på fossilt drivstoff. Det vil si 1 670 kr for biler fra 2019 og nyere, og 1 009 for eldre biler.

Det har også blitt dyrere å ha elektrisk bil som firmabil. Fordelsbeskatningen av elbiler har tidligere blitt beregnet ut fra 60 prosent av bilens nypris. Denne satsen settes nå opp til 80 prosent av nyprisen. Avhengig av bilens nypris kan dette utgjøre en relativt stor ekstra kostnad.

Les også: Er de elektriske varebilene godt nok rustet for den norske vinteren?

Økte avgifter på hybridbiler

Heller ikke hybridbilsjåfører slipper unna høyere kostnader. Først og fremst har kravet til bilenes elektriske rekkevidde økt fra 50 til 100 km for å få fullt fradrag. I tillegg er fradragssatsen redusert fra 23 til 15 prosent.

Salget av elektriske varebiler har økt jevnt over flere år, og i mai i fjor var det allerede solgt flere enn i 2020 til sammen. Det er imidlertid en fare for at det vil være mindre attraktivt for mange å velge elektrisk når fordelene blir færre. Vi tror likevel trenden kommer til å fortsette å gå oppover. Markedet liker elbiler og det tilrettelegges stadig bedre for en enkel hverdag for elbileiere.

Vi anbefaler at du setter deg godt inn i de nye reglene, og gjør gode undersøkelser på hvilke avgifter som gjelder den eller de modellene du vurderer.

Samtidig er det viktig å ha alle kostnader i bakhodet når du skal regne på hvor mye bilen vil koste. Selv med økte avgifter vil de sammenlagte utgiftene, som lading i stedet for bensin, bli lavere. Husk også at du skal bruke mye tid i bilen, og det er viktig at du velger en bil du vil trives med.

Gratis e-bok:  Slik planlegger du kjøp av varebil   LAST NED »

Temaer: Økonomi, Kjøpe varebil


Eirik Lier's photo

Av: Eirik Lier

Eirik er redaktør i Loydsbloggen og selskapets markedsdirektør: Han har vært med å skape innovative løsninger til flere bransjer, som for eksempel Smartfloor og Paxster. Han er ingeniør og videreutdannet ved Sjøkrigsskolen.

Følg på Facebook

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg