Løse gjenstander i varebilen er livsfarlige ved kollisjon - Slik sikrer du løse gjenstander

Av Eirik Lier 27. november 2020

krocktest_hantverkarbil_01

Den siste tiden har varebilinnredninger fått økt oppmerksomhet knyttet til sikkerheten rundt disse. Svenske TV4 viste 17.november et videoklipp fra en kollisjonstest utført av Folksam, der man blir vitne til at en hylleløsning løsner og fyker inn i førerhuset gjennom skilleveggen. I tillegg ser man at løse gjenstander i varerommet øker risikoen for skade i betydelig grad ved en kollisjon.

I dag er det ingen krav til godkjente kollisjonstester av bilinnredningene på markedet. Mange håndverkere bygger også innredningene sine selv for å få en løsning etter helt konkrete preferanser. Dette fører til at mange håndverkere kjører rundt på veiene hver dag, uvitende om hvordan bilinnredning og øvrig last vil oppføre seg dersom uhellet først er ute.

Les også: Derfor skal du ikke bygge bilinnredningen din selv

En håndverkerbil er ofte lastet tungt, gjerne med flere hundre kilo last i varerommet. Når man ser på håndverkerbilene der ute er det tydelig at det ofte går "litt fort i svingene" når verktøy og utstyr skal ut og inn av bilen flere ganger i løpet av en hektisk arbeidsdag. Da er det dumt hvis det i tillegg skulle gå litt fort i svingen på veien.

Så, hvordan kan du på en enkel måte laste alle løse gjenstander på en sikker nok måte?

Få alle løse gjenstander ned under gulvet

En enkel måte å redusere antall løse gjenstander i varerommet på er å få de ned under gulvet. Dobbelgulv er blitt en svært populær innredningsløsning de siste årene. Her får du skuffer som du kan dra ut av dørene i varerommet, med et nytt toppgulv oppå disse.

Du sparer tid

Skuffer er perfekte til å oppbevare alt småutstyr og mindre verktøy, og gjør det også enklere for deg å lage et system og holde orden i tingene dine. Når du får full oversikt og tilgang til alt du trenger hver gang du bare drar ut skuffen, så sparer du masse tid i løpet av en arbeidsdag (i motsetning til dersom du må inn i varerommet og krype rundt på leting etter ting hele tiden).

Skuffer som tåler nok vekt

Det finnes mange ulike typer dobbelgulv med ulike funksjoner. Det vi anser som helt vesentlig i arbeidsdagen til håndverkeren er at skuffene faktisk tåler vekten at det de blir lastet med. Verktøy og annet utstyr veier fort ganske mye til sammen. Derfor tåler bakskuffen i alle Smartfloor-løsningene alene 250 kg - selvfølgelig i fullt uttrekk!

Verktøykofferter i stående posisjon

I tillegg har vi funnet ut at det er spesielt én ting som bidrar enormt mye til bedre oversikt i skuffene - nemlig verktøykofferter i stående posisjon. Smartfloor har en innvendig høyde på 37 cm, nettopp for at de aller fleste verktøykofferter kan stå klare for problemfri lasting ut og inn av skuffene. Høres ikke det bedre ut enn kofferter som ligger og slenger over og under hverandre, slik at du alltid må flytte på noe for å få tak i noe annet?

T5 bakfra over med person rent gulv-617953-edited.jpg

Skap et lavt tyngdepunkt for bedre kjøreegenskaper

Tung last vil fort ha en tendens til å påvirke bilens tyngdepunkt og kjøreegenskaper i negativ retning.

Først og fremst må du sørge for å aldri overstige bilens tillatte nyttelast, men det kan også være lurt å gjøre en vurdering av hvordan du laster varerommet ditt. 

Jo jevnere du fordeler vekten i varerommet ditt, desto lavere tyngdepunkt får du - noe som igjen fører til bedre kjøreopplevelse selv med fullastet bil. Det kan derfor være lurt å se litt nærmere på løsninger som gir deg mulighet til å plassere tungt verktøy lengst ned i bilen, jevnt fordelt over hele varerommet fra skillevegg til bakdør. Akkurat her er dobbelgulv-løsninger ganske overlegne andre typer vareromsinnredninger.

Velg en innredning med tilgjengelige surringsfester

Mindre verktøy og annet materiale kan som nevnt enkelt lastes under gulvet i romslige og solide skuffer. Men, det er jo ikke sjeldent at en håndverker trenger å ha med seg gjenstander som tar opp for stor plass til å legges ned under gulvet. Enten man har dobbelgulv eller en hvilken som helst annen løsning vil disse tingene gjerne bli lastet direkte på gulvet.

Da er det viktig at disse sikres på en forsvarlig måte. Mange glemmer imidlertid å tenke på tilgjengeligheten av surringsfester for å sikre store gjenstander som skal være med på tur. Et toppgulv bør alltid ha nedfelte surringsfester som er tilgjengelige til å ta i bruk til enhver tid. Det vil gjøre det lettere for deg å laste inn saker uten at det henger seg opp i festene og blir ødelagt. Tenk også på at surrekrokene som benyttes er forankret helt ned til det originale uttaket i gulvet på bilen. Disse skal også fungere som et anker for hele innredningen.

VID_20200212_130249.00_00_41_16.Still002

Her følger noen tips fra Folksams rapport om hvordan varebilen bør lastes

  • Ikke last varebilen for tungt. Du skal aldri overskride bilens totalvekt.
  • Tyngre last bør alltid forankres med de lastsikringsmetodene som finnes, som også føreren til enhver tid bør kjenne til.
  • Unngå løse gjenstander i varerommet.
  • Sett deg inn i hvor mye bilinnredningen kan lastes med.
  • Last som av ulike årsaker ikke kan sikres bør legges så langt fram i bilen som mulig, helt helt inntil skilleveggen.
  • Tung last bør plasseres så langt ned og så langt fram i varerommet som mulig.

Rapporten kan leses i sin helhet her.

NB! Smartfloor har ikke gjennomgått en kollisjonstest slik Folksam har gjennomført av hylleløsningene. Løsningen er konstruert ut fra en bevisst tanke om å redusere løse gjenstander, bedre kjøreegenskapene og sørge for godt feste av innredningen i bilens originale fester. Selv om det ikke eksisterer krav om slike tester vil vi gjennomføre en kollisjonstest av Smartfloor i nær framtid.

LAST NED SMARTFLOOR BROSJYRE

Temaer: Sikkerhet, Varelager i varebilen, bilinnredning, varebilinnredning, Varebil


Eirik Lier's photo

Av: Eirik Lier

Eirik er markedsdirektør og har vært med å skape innovative løsninger til flere bransjer, som for eksempel Smartfloor og Paxster. Han er ingeniør og videreutdannet ved Sjøkrigsskolen.

Følg på Facebook

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Kommentarer

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg