3 tips til deg som skal laste varer på taket

Av Christine Amundsen 17. august 2021

_DSC0028-157968-edited.jpg
Lasting av varer på taket av varebilen krever planlegging, sikring og innsikt i hva kjøretøyet tåler. Her er tre tips for trygg transport så du ikke risikerer farlige situasjoner og forsinkelser i oppdragene. 

1. Ha riktig type takstativ

Trenger du lette, aerodynamiske takstenger, eller har du mer behov for noe mer solid, for tyngre frakt? Les deg opp på de forskjellige leverandørene og finn riktig type takstativ.

Ta utgangspunkt i det du frakter mest og velg deretter. Det finnes flere leverandører på markedet, som for eksempel Thule eller Etac. Du kan også kjøpe takstativ direkte fra din lokale forhandler. De har som regel flere leverandører i sitt sortiment.

HVOR MYE KAN DU LASTE PÅ TAKET TIL DIN VAREBIL? Få oversikten her »

2. Regn ut hva vekten på lasten er

Det er viktig å regne ut vekten å på det du skal frakte, fordi bilen din har en maks tillatt taklast. Dette finner du i vognkortet på bilen eller i teknisk underlag fra billeverandøren. Generelt ligger den øvre grensen på rundt 100 til 150 kilo.

I tillegg til ikke å overstige denne grensen, er du også nødt til å vite hvor mye takstengene tåler. Har du for eksempel en Volkswagen Caddy Maxi fra 2015 med faste festepunkter på taket, kan en Thule Wingbar Edge 9594 være en god løsning. Denne løsningen tåler 75 kilo vekt.

Les mer: Praktisk informasjon om egenvekt, nyttelast og totalvekt

3. Bruk lastestropper 

5450835586_468d3078ca_o.jpg

Sist, men ikke minst, må du sikre lasten forsvarlig! Varene skal plasseres på følgende måte:

  • Plasser den tyngste lasten i bunn, slik at det blir riktig vektfordeling
  • Legg lasten slik at rett kant peker fremover
  • Samle all lasten til én enhet og fest den med lastestropper

Lastestroppene festes ved at du åpner jekken. Du må ha riktig posisjon på snella, slik at du kan tre stroppen gjennom. Når stroppen er gjennom snella, hold den stramt. Klem deretter inn jekkelåsen og begynn å stramme. Når lasten ligger i klem, lås jekken.

Vi har laget en liste som oppsummerer maksimal tillatt taklast på de mest kjente varebilmerkene. Den kan du laste ned ved å klikke på lenken nedenfor. 

HVOR MYE KAN DU LASTE PÅ TAKET TIL DIN VAREBIL? Få oversikten her »

Temaer: Last


Christine Amundsen's photo

Av: Christine Amundsen

Christine har en Bachelor i markedsføring/økonomi og visuell kommunikasjon fra Markedshøyskolen og har tidligere jobbet i filmbransjen der hun fikk verdifull erfaring med bruk av sosiale medier i markedskommunikasjon. Hun jobbet tidligere i Loyds og ledet arbeidet med bedriftens innholdsproduksjon.

Epost

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg