Praktisk informasjon om egenvekt, nyttelast og totalvekt

Av Eirik Lier 29. juni 2021

Caddy4_varebil_3.jpgNoen ganger kan det være ganske forvirrende med betegnelser som i bunn og grunn ligner litt på hverandre. Innen bilbransjen kan det være mange. La oss se på de tre som omhandler lasting: egenvekt, nyttelast og totalvekt.

Dette er forskjellen

Egenvekt: Det bilen og fører veier. Egenvekten er altså det oppgitt inkludert fører og man tar utgangspunkt i at fører veier 75 kg. 

Nyttelast: Den vekten som kan lastes i bilen utenom egenvekten. I vognkortet står det gjerne tillatt nyttelast oppført inkludert passasjerer. Dette betyr at du må trekke fra vekten på eventuelle passasjerer for å finne ut hva du kan laste av verktøy, varelager og annet nødvendig utstyr.

Totalvekt: Egenvekt + nyttelast. All vekten som bilen totalt kan bære. Du må ta utgangspunkt i alt du skal laste, alle du skal ha med (passasjerer og deg selv). Husk også å regne med eventuelle takstativ, skiboks og lignende.

Planlegg kjøp av varebil med denne guiden »

Hvordan er det med hengervekt da? I vognkortet står det oppført hva totalvekt på tilhenger kan være. Denne begrenses til om tilhenger har bremser eller ikke. Du må forholde deg til to vektbegrensninger når du kjører med tilhenger. Maks tillatt totalvekt og maks aktuell totalvekt (tilhengers egenvekt + last). Begge deler står beskrevet i ditt vognkort.

Statens vegvesen har en app som gjør det enkelt for deg å finne ut dette for din bil. Appen heter bil og henger. Denne er fin å bruke hvis du er usikker! 

Ta hensyn til vektbegrensningene

Vektbegrensningene står oppført i bilens vognkort, og du må forholde deg til disse tallene når du skal laste bilen.

Gjør du ikke det, og du kjører med mer enn hva som er tillatt kan bilens bremse- og akselerasjonsmuligheter reduseres. Forhjulene kan i tillegg få dårligere veigrep og det blir vanskeligere å styre bilen.

Vårt råd er at du setter deg inn i egenvekt, nyttelast og totalvekt, slik at du får et solid grunnlag til å laste varebilen din riktig – det er viktig!

Trenger du tips til varebilkjøp last gjerne ned vår gratis e-bok: 

Gratis Guide:  Slik planlegger du kjøp av varebil  LAST NED NÅ 

Temaer: Sikkerhet, Last


Eirik Lier's photo

Av: Eirik Lier

Eirik er markedsdirektør og har vært med å skape innovative løsninger til flere bransjer, som for eksempel Smartfloor og Paxster. Han er ingeniør og videreutdannet ved Sjøkrigsskolen.

Følg på Facebook

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg