Laste små og store gjenstander - Slik får du plass til alt i varebilen

Av Annsofi Klevfoss 2. februar 2021

2 biler bakfra.v3.blogg-1

Kjører du rundt med et stort volum av verktøy og varelager i varebilen? De fleste håndverkere har varerom som er stappfulle av utstyr og materialer som må til for å få jobben gjort. Det store spørsmålet lyder som følger: Går det egentlig an å frakte med seg alt man trenger uten at det blir komplett kaos, og samtidig ha nok ledig gulvplass til store varer (som for eksempel kjøleskap eller varmtvannsbereder)?

Ja. I dette blogginnlegget viser vi deg hvordan.

For å få det beste utgangspunktet for et romslig og oversiktlig varerom kan det være nødvendig å ta to skritt tilbake og revurdere både lasten og innredningen i varerommet. Det nytter ikke å oppnå en ryddig varebil dersom du legger opp til at du må flytte rundt på ting hele tiden. Da ender du opp med å måtte rydde unødvendig ofte, og det er det svært få som gidder i lengden. 

Er det noe du ikke behøver å ha med deg?

Over tid har det lett for å samle seg mye tilfeldig last som ender med å oppta plass du kunne utnyttet bedre. Når du skal optimalisere lastemulighetene dine må du først få oversikt over hva du faktisk har med deg i dag. Vi vil anbefale å ta et skikkelig ryddesjau. Plutselig finner du ut at du kjører rundt med søppel eller at en betydelig del av lasten din er ting du sjeldent faktisk har bruk for. Er det da nødvendig at dette opptar plass, eller kan du finne en annen løsning? 

Budskapet er ikke at du skal ha med deg så lite på fast basis at det går utover flyten i arbeidet ditt, men mange finner ut at de med klar fordel kan oppbevare visse ting utenfor varebilen og ta det med seg de gangene det gjør seg nødvendig.

Hvor mye du skal tillatte deg å ha med hver dag avhenger selvfølgelig av hvor god plass du faktisk har til rådighet. Dersom du har en varebil som er mer enn stor nok til ditt behov så har du naturligvis plass til mer enn om du har en liten varebil. Likevel er det uansett viktig å ha oversikt over varerommet, og en tanke bak hvorfor man laster som man gjør. Jo større plass man har, desto lettere er det å gå i fellen med å stadig fylle opp med ting som stjeler plass og skaper rot.

Vårt tips er å rydde varerommet for de tingene du bare bruker en sjelden gang, for eksempel én gang i måneden og sjeldnere.

Last ned: 5 konkrete tips for mer orden i ditt varerom

rotete bil kollasje

Hvilke verktøy må du få tak i raskt?

Når du har fått ryddet unna det du bruker sjeldent, er det på tide å ta for deg det du bruker oftest. Her snakker vi om å sortere alt etter hva som brukes flere ganger daglig, på de fleste dager, ukentlig osv. Drillen er et eksempel mange kjenner seg igjen i på et verktøy som brukes flere ganger om dagen. Forhåpentligvis bruker du aldri noe tid på å lete etter drillen om morgenen. Drillen har du full kontroll på, og den samme kontrollen skal du få over alt annet også. Det du bruker oftest skal alltid, så langt det er mulig, oppbevares på de lettest tilgjengelige stedene i varerommet. Å legge til rette for deg selv på denne måten vil spare deg for mye tid og frustrasjon.

Sorter små og store gjenstander hver for seg på fast plass

Det mange gjør feil er å "spare tid" ved å slenge alt utstyr tilfeldig inn i lasterommet etter fullført arbeid. Tiden du sparer inn her vil du raskt tape igjen senere. Sannsynligheten er også mye større for at verktøy og øvrig varelager får skader eller blir ødelagt når det havner oppå hverandre eller slenger inn i hverandre under kjøring. Ved å skape orden og system i varebilen får du nemlig ikke bare bedre plass, du tar også bedre vare på tingene dine.

Det verste du kan utsette lasten din for er å la små gjenstander dekke hele gulvet du har til rådighet. Hva gjør du da når du må frakte med deg en komfyr eller gipsplater til oppdraget ditt? Enten stuer du alle tingene sammen i en kompakt haug, eller så havner de store gjenstandene oppå de små. Det er ikke en måte å ta vare på kostbart utstyr på.

Vi har lagt merke til at spesielt gardintrapper har en tendens til å slenge vilkårlig rundt i varerommet. Det utgjør en stor risiko for både annet inventar men også karosseriet selv, for ikke snakke om ruter som fort får seg et trøkk. En gardintrappholder i taket er et praktisk produkt for tryggere oppbevaring av gardintrappa.

Les også: Bruker bedriften for mye penger på å bytte ruter på firmabilene?

Vi anbefaler å gi alle ting en fast plass som er fornuftig ut fra hyppigheten det brukes samt et slikt sted at det ikke kommer i konflikt med andre ting som kan bli ødelagt. For å få til dette kan det være lurt å utstyre varerommet med en varebilinnredning som passer ditt behov. 

Proace stor skuff

Modelltilpasset varebilinnredning gir deg et ledig gulv som dekker hele varerommet

Det finnes mange ulike varebilinnredninger på markedet, men dobbelgulv blir stadig mer populært. Her får du romslige og trygge oppbevaringsmuligheter for verktøykasser og andre mindre gjenstander i egne skuffer under toppgulvet. De som ofte har behov for et stort og ledig gulv til transport av større varer, vil ha god nytte av en slik løsning. Samtidig gir skuffene deg mulighet til utvendig betjening så du slipper å krype inn i varerommet.

Hvilken innredning du velger har mye å si for hvor god lastekapasitet du får. I videoen under har vi to like biler med ulik innredning, som blir lastet med nøyaktig det samme. Du kan avgjøre forskjellen selv.

Volumtest Elektrikerbil.V4.Kort25sek.brake

Hvis du er nysgjerrig på varebilinnredning, men er usikker på hva som passer best for deg så kan du ta denne testen:

Hvilken bilinnredning passer best for deg?  TA TESTEN 


Annsofi Klevfoss's photo

Av: Annsofi Klevfoss

Annsofi har en bachelor i PR og informasjonskunnskap med spesialisering i digital markedsføring fra Høyskolen Kristiania. På fritiden er hun en profilert artist med et solid nettverk. Annsofi jobbet tidligere som digital ekspert og redaktør av Loydsbloggen. Hun jobber nå som forretningsrådgiver i Techweb.

Følg på LinkedIn

Epost

Kommentarer

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg