Loydsbloggen

Vi ble med Jim på laksefiske - Se hvordan han har innredet varebilen

Skrevet av Eirik Lier | 21. juli 2020

Da Jim Arne Olsen kjøpte seg ny varebil med Smartfloor ble vi litt ekstra nysgjerrige. Det viste seg nemlig at denne bilen ikke var tenkt som en håndverkerbil, men som en bil til bruk i laksefiskesesongen. Jim er nemlig en ivrig hobbyfisker, og har innredet bilen ut i fra et krav om både god sovekomfort og god plass til alt som må være med både på korte og lange fisketurer. I dette innlegget får du bli med Jim på fisketur, og se hvordan han har innredet Smartfloor.

En dag på laksefiske

Det er en nydelig sommermorgen og jeg står klar som avtalt på en bortgjemt parkeringsplass ved Glomma. Her skal jeg møte Jim for å få ta del i hans største lidenskap et par timer, nemlig laksefiske. Allerede før klokka er slagen har jeg fått beskjed om at han er et par minutter forsinket - han hadde nemlig kjørt et lite stykke av gårde før han kom på at dyna lå igjen hjemme. Den må han ha med seg, denne runden skal han nemlig ikke gi seg før han har fått fangst. Derfor bruker han varerommet som soverom - her er det nemlig perfekt plass til en god madrass. Jeg tenker at hvis noen er velsignet med denne typen tålmodighet, så klarer jeg fint å nyte solen et par minutter før turstart. 

Kort tid etter kommer det en nypolert Transporter som glitrer om kapp med solen rullende ned den sleipe grusbakken. Denne bakken har han kjørt flere ganger før, for i motsetning til meg selv er det ikke mye fot på bremsen her. Han vet nøyaktig hvor han skal parkere, og smetter ut av bilen. Det er også lett å bli smittet av humøret på denne karen, og jeg får øyeblikkelig en følelse av at Jim gleder seg like mye til hver eneste fisketur.

Gjennomtenkt innredning

"Du får jo se hvordan jeg har ordnet meg til i bilen her før jeg gjør klart utstyret da", starter han med. Jeg får en geleidet gjennomgang i de tre skuffene dobbelgulvet består av.

Bakskuffen er fylt med det utstyret som tar mest plass: fiskestang og tilbehør, tursekken, regntøy og gummistøvler. Her finner vi kjølebag med de mest essensielle varer for en vellykket fisketur: godt med drikke og velforet mark på boks plukket i en hage som forblir et mysterium. I tillegg har han funnet ut at siden man kan stable i to høyder, er det perfekt plass til piknikstol under boksene.

Videre i den første sideskuffen finner vi utstyr til fluefiske, da det hender det fiskes litt med flue også. I tillegg passer stormkjøkkenet perfekt ned i en egen boks. Stormkjøkkenet er viktig - det er nemlig bare kokekaffe, på god slump, som duger på en slik tur. 

Den andre skuffen blir stort sett brukt som et praktisk bord. Her har Jim fått skåret ut ei plate etter målene til skuffen, som ligger perfekt på plass. Under har han plass til mange småting. Når han er ute på lengre turer har han gjerne med seg en kamerat, og de bruker hver sin sideskuff som nattbord.

Se full video av fisketur og gjennomgang av varebilen under:

Eget klekkeri

Langs Glomma ligger en liten fiskeplass som kalles Gripen. Det er her Jim tester lykken først i dag. Vi kan se at de fleste i dag har tatt plass lenger opp i elva. Jim er likevel ikke bekymret for valget sitt av lokasjon.

"De står ikke samlet, så da er det ingen som har fått fisk der enda. Hvis én får laks, vil gjerne alle andre samle seg rundt han for å ta skjellprøver, veie og måle fisken".

I motsetning til annen type fiske er laksefiske i stor grad vitenskap. For 6 år siden startet de opp eget klekkeri, hvor de på våren setter laks på 23-24 cm ut i elva. Noen fanger de igjen allerede året etter, men det kan også gå lenger tid. 3 år etter første utsetting opplevde de å dra opp laks på 10 kg. Jim syns dette er en veldig spennende prosess, fordi de kan følge laksen og lese historien dens blant annet ved å analysere skjellene. På den måten kan de se vekstperioden til fisken, og også fastslå kjønnet. Det er nemlig strenge regler knyttet til laksefiske.

Her vi står, i Glomma, er det kun lov å ta opp laks på maks 80 cm. Da må i tillegg denne fisken være hankjønn. Tar man med seg noe annet, blir man raskt både anmeldt, utestengt i 3 år samtidig som man får en bot på 3000 kr. Laksefiske handler nemlig, litt ironisk sett for oss utenforstående, om å sørge for at bestanden ikke utryddes. Derfor har disse gutta også vaktlister på området, hvor de gjør kontroller og kan sjekke opp de som fisker dersom de mistenker overtramp. For å få lov til å fiske må man både betale fisketrygd og kjøpe seg fiskekort for området.

Se video av at Jim binder flue:

Alltid 10 kast

"Jeg tar alltid 10 kast før jeg avgjør om dette stedet er noe å satse på eller ikke," sier Jim selvsikkert mens han serverer perfekte kast i ren automatikk.

Dessverre hadde vi ikke lykken med oss akkurat her. Vi må nok holde på litt til. Men først er det klart for frokost og kaffe ved bilen. Noen sesonger kan man oppleve å ikke få fangst i det hele tatt. Slikt må man bare regne med, det er en del av gamet. Heldigvis har Jim allerede fått storfangst i år. En uke før turen vår dro han opp en gyteklar hann på ca 10 kg. Litt av et beist, som selvfølgelig ble sluppet ut i elva igjen.

Bygde gapahuk

"Denne var jeg med å bygge på tidlig 2000-tallet", utbryter Jim når vi setter oss for å nyte frokost med utsikt. Han snakker om gapahuken vi sitter i, som i dag ser omtrent like solid ut, hvis man ser bort fra all taggingen gjennom årenes løp. 

"Vi hadde noen gamle mannfolk som fisket her før. Etterhvert som helsa ble dårligere merket jeg at de fikk problemer med å stå så lenge i solsteiken, slik at fiskeøktene stadig ble kortere. For at disse skulle få noen år til her, så bygde vi denne gapahuken, som ly for både solsteik og regnvær. I tillegg satt jeg opp dette gjerdet du ser nedenfor, slik at "gamlingæne"ikke skulle ramle utfor. De hadde jo en tendens til å ende opp helt utpå kanten når laksen dro til".

Et sosialt miljø

I løpet av dagen har vi slått av en prat med et titalls andre laksefiskere. Hvis én har dratt opp en laks, tar det ikke lang tid før ryktet har nådd samtlige. Det samme gjelder hvis man har hatt en på kroken, men klart å miste den. 
"Vi er ofte de samme her, og vi har jo vært her i mange år så det blir jo nesten som om vi er en stor familie".

Jeg takker for opplevelsen og kjører hjemover mens Jim slår følge videre med fiskekompisene sine. Selv om jeg har fått nok laksefiske på en stund, har dagen hans så vidt begynt. Nå skal han nok teste ut lokasjonen lenger opp i elva.