Loydsbloggen

Bruker din bedrift altfor mye penger på å bytte ruter på firmabilene?

Skrevet av Eirik Lier | 16. mars 2021

De fleste av oss har en eller annen gang måttet bytte ei rute på bilen. Hvert år utbetaler forsikringsselskapene mer enn 1,6 milliarder kroner på grunn av glasskader på bil. Den største andelen av skadene er frontruter som sprekker, men side- og bakruter utgjør også en god andel av skadene.

Å knuse ei rute kan være veldig frustrerende, og ofte kunne det lett vært unngått. Det blir fort en dyr affære å bytte rute, samtidig som du mister tid du heller kunne brukt på verdiskaping.

Så hva er de vanligste "stuntene" vi gjør som fører til knuste ruter, og hva kan du gjøre for å unngå det?

Kjører for tett opptil bilen foran

Sannsynligheten er stor for at du har opplevd steinsprut. Helt ut av det blå smeller det godt i frontruta, og en liten stein har etterlatt seg en rose i frontruta. Og har frontruta først blitt utsatt for steinsprut er sjansen mye større for at hele ruta sprekker ved neste påkjenning. 

Tips: Hvis du er uheldig å få steinsprutskade så sving innom et verksted å få reparert skaden umiddelbart. Det kan fort lønne seg.

Først og fremst bør du holde god avstand når du kjører. Dette er egentlig noe man bør gjøre uansett med tanke på generell trafikksikkerhet, men det gir også mindre sjanse for at det spruter stein på deg fra bilen foran. Det er også lurt å se an bilen foran; er det for eksempel en lastebil med pukk så kan det være lurt å holde litt ekstra god avstand.

For dårlig sikt ved rygging

En annen årsak til knuste ruter er at man rygger på ting med varebilen. Dette medfører gjerne en karosseriskade og en enda høyere egenandel. Noen er kanskje uheldige fordi de har det travelt og tar en litt for rask manøvrering, men hos mange er årsaken dårlig sikt. 

Vi ser at mange har dårlige rutiner på hvordan de laster inn i varerommet. Et rotete varerom fører til at ting gjerne bare blir slengt inn i bilen og lastet i høyden. Dette skaper fort et problem ved at lasten blokkerer sikten ut gjennom bakruta. Sørg alltid for at du har tilstrekkelig med sikt, og sjekk omgivelsene godt før du rygger. 

Les også: Få med deg alt du trenger i varerommet uten å skape kaos

Feillasting og løse gjenstander

Mange bilruter har endt sine dager grunnet dårlig sikring av løse gjenstander. En varebil er en arbeidsplass i bevegelse, noe som betyr at løse gjenstander som oppbevares i bilen også fort rører på seg under kjøreturen. Det skal heller ikke voldsomme krefter til før ei rute gir etter, hvertfall ikke hvis ruta kanskje også har en svakhet allerede. En gjenganger er bakrute versus gardintrapp, hvor bakruta sjeldent seirer. Et tips er derfor å alltid passe på at gardintrappa ikke stikker for langt ut bak før du lukker igjen bakluka.

Hvis du monterer en gardintrappholder i taket i lasterommet så er du sikker på at gardintrappen ikke flyr ut gjennom bakruten eller at den stikker for langt ut når du lukker igjen bakluka.

Du sparer en betydelig sum penger ved å montere gardintrappholder kontra å knuse bakruta.

Priseksempel (faktiske priser kan variere): Kostnad ved knust bakrute

Ny bakrute 6500
Støvsuging 240
Lim 750
Arbeid 1700
Sum 9190
Total (+mva) 11487,5

Pris på gardintrappholder: 2990,-

Tips: Praktisk gardintrappholder får du kjøpt her

Innbrudd i varebilen

En av de mest fortvilende situasjonene knyttet til knust rute er når det henger sammen med innbrudd i varebilen din. En vanlig årsak til innbrudd i varebiler er at store verdier har ligget godt synlig i varerommet. Ikke bare har du ei knust rute du må fikse, men du er kanskje blitt frastjålet verktøy og annet utstyr for tusenvis av kroner. Forsikringsselskapene erstatter mer enn 100 millioner i tyveri fra biler hvert år. I tillegg regner vi med at det er store mørketall her da dette ofte ikke dekkes av forsikringen.

Med riktig innredning i bilen kan du gjemme verdiene under gulvet i lasterommet og samtidig optimalisere plassen så du kanskje unngår å stable høyt og sperre sikten bakover. En horisontal innredning hjelper deg også å fordele lasten utover hele gulvflaten.

Det finnes også mange andre spesialtilpassede løsninger til de forskjellige håndverkergruppene som gjør at du får sikret lasten på best mulig måte, både mot innbrudd og transportskade.

Les også: Slik sikrer du varebilen mot innbrudd