Loydsbloggen

10 ting du skal tenke på når du kjøper ny varebil

Skrevet av Eirik Lier | 16. juni 2020

Det er mange ting som skal stemme for at du skal ende opp med den perfekte varebilen. Når du står framfor kjøp av ny bil er det derfor viktig at du fokuserer på de riktige tingene. Vi på Loyds har over 50 års erfaring med varebil, og har gjennom årene notert oss særlig 10 viktige punkter. Disse deler vi med deg i denne guiden.

Nederst finner du i tillegg en gratis e-bok med nyttige tips til deg som er på utkikk etter ny varebil.

Varebilen skal passe til den virksomheten som drives, de oppdragene du utføres samt de som faktisk skal være brukere av bilen til daglig. Derfor er det viktig at innkjøpere av varebiler først og fremst skaper seg et korrekt bilde av hvordan bilen vil bli brukt.

Derfor får du et bonustips innledningsvis: Ta en prat med sluttbrukeren av varebilen, og kontroller at du har riktig inntrykk av hvordan arbeidsdagen faktisk ser ut.

Les mer: Skal sjefen bestemme hvilken varebil som skal kjøpes?

10 hovedområder å gå gjennom for å velge riktig varebil

1. Det økonomiske bildet

Det gjelder å få så godt helhetsbilde på økonomien rundt varebilkjøpet som mulig. Dette handler ikke bare om budsjettet ditt, men også om ting som Total Cost of Ownership (som inkluderer kostnader som forsikring, skatter og avgifter, drift- og servicekostnader etc).
I tillegg er det viktig å avklare hvor lenge du planlegger å beholde bilen samt hvordan den skal finansieres.

Les mer: Unngå denne skjulte kostnaden når du skal kjøpe ny varebil

2. Bilen som fremkomstmiddel

Her er det ekstra viktig at du vet hvor og hvordan bilen anvendes. Er det mye røft terreng og dårlig vei, vil du ha helt andre behov enn om varebilen kun skal brukes over korte strekninger i et bymiljø.

En bybil som kjører kortere strekninger har den fordelen at de gjerne kan være mindre og kanskje gå på strøm. Med en varebil som skal beherske lange strekninger er man gjerne avhengig av rekkevidden til en fossil bil. I utfordrende terreng vil det være en fordel med 4-hjulstrekk.

3. Persontransport

Det er viktig å velge en varebil som passer bilens passasjerer. Her er det for eksempel lurt å tenke over hvor mange sitteplasser man trenger, eller om den må fungere også for barn dersom bilen i tillegg skal brukes privat. 

Faktorer som sittekomfort er også sentralt her, og for all del må man ikke glemme viktigheten av god nok beinplass. Du har nemlig ulike muligheter når det kommer til beinplassen avhengig av hvilken skillevegg du velger. En god idé er å velge en asymmetrisk skillevegg - denne skaper mer beinplass for føreren samtidig som den opprettholder så mye lastevolum i varerommet som mulig.

4. Bilen som arbeidsplass

I henhold til dagens standard for arbeidsmiljø så skal du føle deg trygg på jobb. Dette ser man ikke minst i kontormiljøer med ergonomiske stoler og hev/senk pulter. For de som har varebilen som kontor ser vi dessverre at det gode arbeidsmiljøet ofte går i glemmeboka. 

Dette er litt dumt da det fort skaper ineffektivitet i virksomheten samt unødvendig belastning og slitasje på kroppen til den som utfører arbeidsoppgavene sine. For å unngå ekstra fysisk anstrengelse er det viktig at den som kjøper inn varebilene har en god dialog med brukerne av bilen, for å forsikre seg om at deres arbeidsdag blir så smidig som mulig.

Dette er punkter du bør gå gjennom:

  • Hva lastes inn og ut av bilen?
  • Hva trenger man å oppbevare i bilen (av varelager og verktøy)?
  • Hvordan sikrer man at alt lastes på en trygg og riktig måte?
  • Hva fungerer bra i dag, og hva trenger forbedring i arbeidsdagen til brukeren av bilen?
  • Brukes bilen like mye som kontor, pauserom og verksted?

Etter at du har gått gjennom disse punktene med den som skal ha bilen er utfordringen å finne en bil som er rustet for å møte alle behov.

Les mer: 5 ting varerommet ditt må være utstyrt med

5. Bilen som kontor

Når man er ute på oppdrag fungerer bilen også som kontor. Her samles det kvitteringer fra grossisten, fakturaer og innkjøpslister for å nevne noe. Alt for ofte havner dette innimellom varelager og andre ting som ligger klemt inn i et hjørne i varerommet. 

Hadde det vært et "ekte kontor" innendørs her, så hadde sannsynligvis alt hatt sin faste plass. Det er derfor en god idé å gå til innkjøp av permer og vegghengte kroker for å kunne utnytte veggene i varerommet til oppbevaring av viktige dokumenter og holde oversikt på innkjøpene.

Les mer: Mobilt kontor - Slik får du orden uten den store kostnaden

6. Permanent varelager i bilen

Når det gjelder å gjøre et så godt valg av varebil som mulig, er det dumt å stirre seg blind på prislapper. Se heller på det som faktisk effektiviserer arbeidet. Det er faktisk ved å investere i effektiviteten og produktiviteten til arbeidsstyrken din at den største gevinsten er å hente.

Les mer: Effektivitet er det som gir deg den store gevinsten med varebilen

En ting som er spesielt viktig: organisering. For å kunne organisere varelageret og varerommet forøvrig så kreves det at man har riktige forutsetninger. Her kommer bilinnredningen inn. Her har du en god liste over hvilke krav du bør gå grundig gjennom når du er på utkikk etter innredning til varebilen:

  • Oppbevaringsløsninger for varelager og verktøy
  • Levetid
  • Ergonomi
  • Mulighet til å få raskt oversikt over varelageret
  • Standardisering og ivaretakelse av systemet for orden
  • Sikkerhet og at den faktisk tåler bruken den skal utsettes for
  • Bilens endrede kjøreegenskaper ved lasting

7. Oppbevaring av verktøy

Hvis det er én ting som er viktig for produktiviteten, så er det det å ha orden på verktøyene sine. Toyota er en av de fremste bilprodusentene, og har bygget opp sin effektivitet med 5S-metoden. Denne kan like godt benyttes for småbedrifter og håndverkere!

Fordelen med denne metoden er at alt får sin faste plass i en ordning som består. Alle som brukes bilen benytter også samme metodikk, slik at alle har full oversikt. Les mer om hvordan du gjør det her.

8. Bilen som verksted

Mange bransjer bruker varebilen som et rullende verksted. Det kappes, klippes, skjæres og skrus. Tenk derfor gjennom hvilke arbeidsoppgaver som utføres i bilen, slik at du kan gjøre det enklere for den som jobber. Sørg for å utstyre bilen tilstrekkelig for å kunne møte disse situasjonene - med både riktig redskaper som for eksempel skrustikke eller arbeidsbenk, men også riktig belysning inni og utenpå bilen for å kunne utføre arbeidsoppgavene på enklest mulig måte.

9. Transport av varelager

Hvis du ofte har behov for å frakte større gjenstander i varerommet, som for eksempel elskap, hvitevarer, varmtvannsberedere eller toaletter. Da må varerommet være tilpasset for å kunne håndtere slike situasjoner.

Jo mer tid du bruker på å måtte rokkere om på ting i varerommet, desto mer penger taper du på ineffektivt arbeid.

Et ekstra høyt dobbelgulv er en god løsning som lar deg oppbevare et stort volum under gulvet, slik at du får et ledig gulv du kan benytte til store gjenstander.

10. Utstyr og tilbehør

Det finnes masse utstyr du kan velge til varebilen. Jo sikrere du er på behovet ditt ved kjøpet, desto lettere er det å få et godt tilbud på alt det ekstra du trenger hvis du kjøper alt samtidig. Da slipper du for eksempel unna dyre ettermonteringer.

Her har du en liste over utstyr:

  • Antall skyvedører på bilen
  • Med eller uten rute på skyvedørene
  • Vindusgitter
  • Bilinnredning
  • Belysning inni og utenpå bilen
  • Type skillevegg
  • Takstativ
  • Manuell eller automat
  • Alarmsystem
  • Ryggesystem

Gratis guide for å velge riktig varebil

Som du sikkert merker, så er det mange beslutninger som skal tas på veien mot ny varebil. Det vi har tatt opp i dette innlegget er bare en liten del av helheten. En mer komplett håndbok finner du nedenfor: