Unngå denne skjulte kostnaden når du skal kjøpe ny varebil

Av Eirik Lier 26. november 2019

flere-volkswagen-på-fabrikk-621x350

Hvilke kriterier setter du når du skal kjøpe ny varebil? Er du ikke godt nok forberedt, er det lett å glemme viktige punkter på lista. Da vil du fort møte på skjulte kostnader som gjør din nye varebil dyrere enn ønsket.

I dette innlegget går vi gjennom det mange glemmer, som har stor betydning for kostnaden ved å eie varebilen: bruksområdet.

Kjøretøy er komplekse konstruksjoner med mange bevegelige deler og biler trenger jevnlig service. Her snakker vi blant annet om:

 • Preventivt vedlikehold.
 • Reparasjoner.
 • Utskifting av slitedeler.

Dette koster penger. 

I dette innlegget kan du lese mer inngående om noen av de elementer en bileier bør tenke på for å holde kostnadene nede på et minimum. Et begrep som blir helt naturlig å drøfte er Total Cost Of Ownership, eller den kostnaden som løper mens du eier bilen.

Disse kostnadene må holdes i sjakk hvis du kjøper en bil tilpasset til nettopp ditt bruk. Det betyr at det er flere ting du må tenke på for å prøve å begrense "total cost of ownership" på din varebil. 

Planlegg kjøp av varebil med denne guiden »

Hvordan påvirke total cost of ownership (TCO)?

Det er selvfølgelig muligheter for å påvirke TCO på varebilen. Sammenlignet med en personbil, kan du få en del overraskelser når det gjelder varebil.

For det første, varebilen brukes på en helt annen måte enn personbilen. Og her kan det ligge en skjult kostnad om du ikke er klar over dette før du gjennomfører varebilkjøpet. 

Hvilke oppgaver skal varebilen din håndtere? 

Smartfloor-Kangoo

De fleste fokuserer på følgende spesifikasjoner ved innkjøp av ny varebil:

Dette er viktig, men gir dessverre gjerne et tynt beslutningsgrunnlag for hvilken varebil som vil være det beste kjøpet.

Dersom du ser deg blind på spesifikasjonene nevnt over, kan du raskt erfare at varebilen ikke er tilpasset nøyaktig ditt bruk.

Les mer: Velg bilinnredning som er tilpasset din bransje

Kanskje ender du opp med å alltid laste varebilen din med 120% av tillatt nyttelast, og som fører til at bremseskivene må skiftes ut dobbelt så ofte.

Gå gjennom disse punktene for å få en god oversikt over kravspesifikasjonene:

 • Kartlegg oppdragene som utføres i løpet av en måned.
 • Beskriv hvilket varelager du trenger til det enkelte oppdrag.
 • Beskriv hvilket verktøy du behøver til det enkelte oppdrag.
 • Beskriv eventuelt spesialkolli med stor vekt eller stort volum som må fraktes til det enkelte oppdrag.
 • Sett antall ganger det spesifikke oppdraget gjøres i måneden. 
 • Bruk egen erfaring og gå kritisk gjennom listen over varelager, verktøy og spesialkolli. Ta en avgjørelse på om det virkelig må ligge fast i bilen, eller om spesialkolliet må transporteres i din bil eller om det kan bestilles rett til arbeidsplassen.

Gjør du dette vil du få en bedre oversikt over:

 • Hvor mye nyttelast du trenger.
 • Hvor mye volum du har behov for.
 • Hva du må ha av tilgjengelig lastekapasitet til sporadisk transport av spesialkolli.

Alt dette er hensyn du må ta før du velger hvilken type varebil du skal kjøpe. 

Husk at TCO handler om de jevne kostnadene som løper den tiden du eier bilen. Desto mer tid du har brukt på å kartlegge hva du trenger til din bil med utgangspunkt i dine faktiske behov og bruksområder, desto mer tilpasset blir varebilen til akkurat ditt bruk. Og dermed blir kostnadene knyttet til slitasje mer konstante og forutsigbare. 

Vi har skrevet en e-bok som går igjennom flere faktorer du som varebilkjøper må få oversikt over før du gjør innkjøpet. Last ned ned her: 

Gratis Guide: Slik planlegger du kjøp av varebil LAST NED NÅ

Temaer: Økonomi, Pris, Kjøpe varebil


Eirik Lier's photo

Av: Eirik Lier

Eirik er markedsdirektør og har vært med å skape innovative løsninger til flere bransjer, som for eksempel Smartfloor og Paxster. Han er ingeniør og videreutdannet ved Sjøkrigsskolen.

Følg på Facebook

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg