3 tips til hvordan du velger riktig skillevegg i varebilen

Av Lars Bjørbæk Iversen 1. mars 2022

Caddy skillevegg_Print5

I Norge er det påbudt med skillevegg i varebilen. Ved kjøp av varebil vil den derfor alltid være utstyrt med godkjent skillevegg. Visste du at du ikke nødvendigvis må ta til takke med den fabrikkmonterte skilleveggen? I denne guiden lærer du mer om ulike typer skillevegger, og hvilke krav du bør stille blant annet til komfort.

Det finnes ulike typer skillevegger du kan velge i, så hva skal du egentlig tenke på? Hvilke krav skal du stille for å være sikker på at du finner en skillevegg du blir ordentlig fornøyd med?

Tenk komfort - velg skillevegg som gir god benplass

Monteringen av skillevegg mellom fører og varerommet springer ut av sikkerhetsmessige årsaker snarere enn en idé om god komfort i førerrommet. Mange håndverkere bruker mye av sin arbeidstid bak rattet, både under faktisk kjøring men også ofte som pauserom og kontor ute på oppdrag. Derfor bør du selv stille krav til god sittekomfort, og helst prøvesitte bilen med ulike vegger. Det viktigste for mange er å velge en skillevegg som lar deg skyve setet et godt stykke bakover, og gir deg god plass i førerrommet ditt.

Noen spørsmål det kan være lurt å stille seg selv når du tester skillevegg:

  • Gir skilleveggen meg god nok plass til beina, slik at jeg holder ut en langtur bak rattet?
  • Får jeg nok muligheter til å stille inn setets posisjoner, eller blir jeg sittende for rett i ryggen?
  • Kan jeg skyve setet litt ekstra bakover, slik at jeg kan strekke ut beina under lunsjen i førerrommet?
  • Posisjonen jeg har i setet nå når jeg prøvesitter bilen i butikken - tilsvarer det slik jeg faktisk sitter i det virkelige liv? Mange ender opp med å sitte "kunstig" i setet under prøvesitting, hvor de i virkeligheten setter seg litt mer "godt til rette" og fort blir litt lengre i beina. 

For kjørekomforten sin del er det viktigere enn du kanskje tror å finne en skillevegg som faktisk gir deg god nok benplass. Knær som gnisser og støter mot dashbordet vil oppleves svært irriterende.

Vegg med benplass

Asymmetrisk skillevegg - dybde på førersiden

Nå tenker du kanskje at god plass i førerrommet automatisk gir dårligere plassutnyttelse i varerommet. Blir det ikke for eksempel mye dårligere plass ved innlasting via sidedøren, hvis skilleveggen skal være så dyp?

En asymmetrisk skillevegg vil ofte løse dette problemet for deg. Her får du ekstra dybde på førersiden, samtidig som dybden er mindre på passasjersiden. 

God benplass + god plassutnyttelse i varerom = asymmetrisk skillevegg

skillevegg-vw-caddy

Loyds Skillevegg tilpasset den enkelte bilmodell

Skillevegg med vindu - vær en trygg trafikant

Å ha god sikt er helt vesentlig for tryggheten din, og andres, når du ferdes i trafikken. Når du har vikeplikt fra høyre er det en absolutt fordel at du kan se gjennom skilleveggen og ut gjennom sidedøren, slik at du også fanger opp bilens blindsone. Å sørge for at skilleveggen er utstyrt med et stort vindu er en investering i god oversikt over trafikkbildet.

ISO-godkjent skillevegg

I Norge skal alle skillevegger som selges med nybil være ISO-godkjente og godkjente etter kjøretøyforskriften. Dette betyr at skilleveggen har gjennomgått lovpålagte styrketester og er riktig montert. 

Statens Vegvesen kan også godkjenne enkeltstående skillevegger dersom disse fyller kravene til kjøretøyforskriften. Les mer i kjøretøyforskriften her

Skillevegger produseres i ulike typer materialer som plast, glassfiber og stål.

Les mer om sikkerhet i varerommet her.

Sjekkliste ved valg av skillevegg:

Nedenfor følger en oppsummering av tipsene fra denne guiden.

  1. En dyp skillevegg gir bedre benplass og bedre kjørekomfort for føreren
  2. Asymmetrisk vegg gir deg bedre plass til å laste inn gjenstander via høyre skyvedør
  3. Skillevegg med stort vindu gir bedre sikt ut gjennom vinduene i varerommet

Loyds Skillevegg er en komfortabel løsning som gir bedre plass i førerrommet, demper støy og forbedrer varmekapasiteten samtidig som den leverer maksimalt utsyn og kompromissløs sikkerhet. Loyds Skillevegg er i mange tilfeller allerede standard på norske varebiler.

Hold deg oppdatert med nyttige tips om varebilen: Abonnér på Loydsbloggen

Temaer: Sikkerhet, Skillevegg, Komfort


Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg