Alt du trenger å vite om takstativ på varebilen

Av Annsofi Klevfoss 21. september 2021

takstativ varebil micke roof rack 621x350

Når du frakter varer på taket må du ta hensyn til vekt, plassering, takstativ og stenger. I dette innlegget får du en oversikt over de forskjellige typene takstativ du kan velge mellom til varebilen. Du får også informasjon om hvordan du laster riktig og forsvarlig på taket.

Det mest naturlige er gjerne å frakte så mye som mulig i varerommet, og det er derfor viktig å ha et organisert varerom for å kunne ha plass til alt en håndverker frakter.

Likevel er det ikke alt som får plass, og noen ganger må du frakte varene på taket.

HVOR MYE KAN DU LASTE PÅ TAKET TIL DIN VAREBIL? Få oversikten her »

Hvilket takstativ passer deg og din last?

Takstativ varebil

Et solid takstativ skaper trygghet på veien for både deg, lasten og andre trafikanter. Men, du er også nødt til å laste på riktig måte. 

Ta stilling til dette når du skal velge takstativ til varebilen din:

  • Vektbegrensning
  • Festemetode
  • Utseende (hvis du er av den estetiske typen)

Har du kanskje behov for ekstra solide takstenger? Eller er du på utkikk etter et lettere, mer aerodynamisk sett?

De to vanligste måtene å feste takstativ på: 

  1. Bruke originalfestene på taket 
  2. Feste takstativet i bilens takrails (hvis du har dette)

I tillegg må du ta stilling til hva slags type lastestenger du trenger, og om du vil ha noe ekstra tilbehør til lastestativet.

Det finnes skinnesystemer som gir større muligheter til å feste forskjellig utstyr som for eksempel surrekroker, rør eller en stige.

Du kan også velge vanlige takstenger eller aerodynamiske takstenger. Sistnevnte lager mindre lyd under kjøring. I tillegg ser de ganske tøffe ut!

Hvor mange takstenger trenger du?  

Det som bestemmer vekten du kan laste på taket er antall stenger som festes til takskinnene.

Jo tyngre last du har, desto flere stenger trenger du. Husk også at takets nyttelast alltid er øvre grense.

Jeg anbefaler deg også å tenke over at lasten påvirker kjøreegenskapene til bilen. 

En skiboks på taket vil kanskje gi deg mer plass, men den vil også endre kjøreegenskapene drastisk, spesielt i svinger. Hvis ikke vekt, sikring og lastemåte er ivaretatt, kan det i verste fall få negative konsekvenser for sikkerheten i trafikken.

Les også: Slik påvirker lasten varebilens kjøreegenskaper

Fest lasten med lastestropper

Fest lasten med lastestropper

Hvis du skal laste mer enn én vare på taket, er det viktig at du tenker vekt og størrelse ved plassering. Legg den tyngste og groveste lasten i bunnen. Da blir vektfordelingen korrekt. Et tips er også å samle frakten til én enhet og sikre den med lastestropper.

Det er kjempeviktig at lasten sikres på en trygg måte, slik at den ikke kan forskyve seg eller risikerer å falle av under kjøring. Pass derfor også på at du tar i bruk ekstra solide takstenger når du frakter tunge varer. Dette gjør at lasten vil få den støtten den trenger. 

Les mer: Slik bruker du lastestropper

Husk at det er vektbegrensninger på taklast 

Alle varebiler har vektbegrensninger når det gjelder last på taket.

Dette kan variere fra bil til bil. Vi har derfor laget en oversikt som tar for seg maksimal tillatt vekt til de største bilmodellene:

Hva er maksimal tillatt vekt på taket til din varebil? LAST NED OVERSIKTEN HER

Temaer: Last, takstativ


Annsofi Klevfoss's photo

Av: Annsofi Klevfoss

Annsofi har en bachelor i PR og informasjonskunnskap med spesialisering i digital markedsføring fra Høyskolen Kristiania. På fritiden er hun en profilert artist med et solid nettverk. Annsofi jobbet tidligere som digital ekspert og redaktør av Loydsbloggen. Hun jobber nå som forretningsrådgiver i Techweb.

Følg på LinkedIn

Epost

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg