Mange fokuserer først og fremst på maks tillatt nyttelast når de laster varebilen, men har du egentlig kontroll på maks tillatt taklast? Når man frakter lange og store gjenstander kan det være fristende å slenge dette på taket fremfor å rydde plass i varerommet. Denne guiden gir deg kunnskapen du trenger for å kunne laste på biltaket på trygg og riktig måte.
Regler for lastestørrelsen
Lasting skal alltid være forsvarlig i henhold til vegtrafikkloven. Den tillatte bredden på en bil, med og uten last, er 2,55 meter. Alt som overskrider dette må merkes med skilt foran og bak, eventuelt også med 360 graders roterende varsellys.
Gods som strekker seg mer enn 15 cm utover bredderetningen skal være tydelig merket. Her skal merking og lys være plassert ytterst på lasten for god synlighet både forfra og bakfra. Du er også pliktig å merke last som stikker ut foran eller mer enn 1 meter bak bilen på riktig og godt synlig måte.
Overlast går utover kjøreegenskaper og trafikksikkerhet
Det er viktig å ha kontroll på hvor mye vekt du har lov til å laste på taket. Overlast kan påvirke bilens kjøreegenskaper i stor grad, for eksempel i form av redusert bremse- og akselerasjonevne eller dårligere veigrep. Det er derfor svært viktig at man aldri legger ut på veien med overlast.
Alle biler har en maks tillatt taklast. Informasjon om dette finner du i vognkortet eller i teknisk underlag fra billeverandøren. Generelt ligger maksgrensen på 100-150 kg. Du er selv fullt ansvarlig for å ha kontroll på maks taklast på din bil og overholde dette.
Det holder likevel ikke å bare se på grensen over hva du har lov til å laste på taket. Du må også sørge for at takstativet faktisk tåler denne belastningen.
Det er verdt å merke seg at vekt plassert på biltaket merkes mye bedre på kjøreopplevelsen enn vekt plassert i varerommet. Derfor bør du alltid først og fremst forsøke å plassere tunge gjenstander på egnet sted i varerommet fremfor på biltaket.
Les også: Lastsikringsmetodene som gjør transporten trygg
Sørg for å velge riktig takstativ
Du må ikke glemme at alt du fester på taket inngår i maks tillatt taklast. Dette gjelder både takstativet og festene til dette samt eventuelle stropper du bruker til sikring av lasten. Et robust takstativ veier gjerne noen kilo, og kan raskt utgjøre en vesentlig andel av maks antall kilo du faktisk får lov til å laste. I tillegg må også takstativet i seg selv være godkjent for vekten du laster på biltaket.
Les mer: Alt du trenger å vite om takstativ på varebilen
Last på forsvarlig og riktig måte
Det er viktig å ha respekt for naturlovene når du stabler last på biltaket. Tenk alltid vekt og størrelse ved plassering av lasten. Hvis du laster for mye og feil går dette raskt utover bilens vektfordeling og kjøreegenskaper. I verste fall kan feil lasting på taket føre til at hele varebilen velter. Du utgjør også en potensiell fare for dine medtrafikanter dersom du ikke fester lasten din godt nok. Husk at det er store krefter i sving når du og lasten forflytter dere i høy hastighet.
4 tips til hvordan du laster riktig på biltaket:
- Plasser alltid det tyngste nederst for riktig vektfordeling og opprettholdelse av kjøreegenskaper.
- Ved plassering av lang last bør rettkant alltid peke framover.
- Prøv alltid å samle sammen all lasten til én enhet.
- Bruk alltid godkjente lastestropper på riktig måte. Bruk av andre festemetoder som for eksempel hyssing eller gummistropper er ikke forsvarlig. Lastsikringen skal alltid tåle hele lastvekten framover.
Les mer: Bruker du lastestropper riktig?
Hvis du vil vite mer om hvordan du skal laste i varebilen din, anbefaler vi deg å laste ned vår gratis sjekkliste for sikker og riktig lasting. Denne har vi laget som en infografikk, slik at du enkelt kan printe den ut å for eksempel henge den opp på veggen i varerommet.
Her på Loydsbloggen blogger vi én gang i uka om temaer som er viktige for deg som er håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Ved å bli abonnent unngår du å gå glipp av nyttig kunnskap og inspirasjon som kan forbedre din varebilhverdag: