Lastsikringsmetodene som gjør transporten trygg

Av Eirik Lier 14. desember 2021

Bakfra 4 NY speilvendt-291767-edited-1I en travel arbeidshverdag, hvor du haster mellom de forskjellige oppdragene, kan det være fristende å «slenge» utstyr og materialer bak i bilen når jobben er gjort. Dette kan imidlertid få fatale konsekvenser.

Ved en kollisjon i 70 km i timen kan en hammer på 4 kilo få en kollisjonsenergi på rundt 75 kg – like mye som et voksent menneske. Om uhellet er ute, og en hammer ligger løst i varerommet, kan den påføre store skader på bilen, og i verste fall på mennesker. Enda verre er det om større og tyngre gjenstander ligger usikret.

Det er dessverre ikke uvanlig at større utstyr, som verktøykasser og drill, ligger løst på gulvet. Slike gjenstander kan flytte på seg med stor kraft ved bråbrems eller kollisjon, og kan fort ende opp med å fly gjennom skilleveggen og frem i førersetet.

Velg en innredning med tilgjengelige surringsfester

Det er påbudt med et visst antall lastekroker i varerom. Hvor mange som er påkrevd, avhenger av lengden på varerommet. Importøren av bilen har ansvaret for at disse kravene er tilfredsstilt når du overtar den, men hvis du installerer vareromsinnredning som gjør at du ikke kommer til lastekrokene er dette ditt ansvar.

Velger du en dobbeltgulvløsning for å organisere verktøyet ditt, bør du derfor velge en løsning som tar utgangspunkt i de originale surringsfestene. Da er du sikker på at festene er på riktig sted ifølge forskriften. Sørg for å ha rikelig med redskaper som du kan feste med, som stropper, kroker og tau. Ha dette alltid lett tilgjengelig, samtidig som du med jevne mellomrom kontrollerer at redskapene er i orden.

I tillegg kan en gummimatte på gulvet være en ekstra sikkerhet for å forhindre at ting sklir rundt på gulvet mens du kjører.

Tenk på hvor du plasserer gjenstander

Hvor du plasserer ting i varerommet kan ha større innvirkning på sikkerheten og bilens kjøreegenskaper enn du kanskje tenker over. Først og fremst må du sørge for å aldri overstige bilens tillatte nyttelast, men det kan også være lurt å gjøre en vurdering av hvordan du laster varerommet ditt.

Jo jevnere du fordeler vekten i varerommet ditt, desto lavere tyngdepunkt får du. Det fører til en mer behagelig kjøreopplevelse enn om vekten er fordelt ujevnt utover. For sikkerhetens skyld er det en stor fordel å plassere store, tunge gjenstander nærmest skilleveggen. På denne måten får ikke tingene «tid til» å oppnå stor fart dersom uhellet skulle være ute, og kollisjonsenergien blir ikke like stor.

Laste på taket

Mange blir overrasket over hvor mye det er mulig å laste på taket. Med god teknikk kan det være en svært effektiv løsning for å frakte materialer. Det finnes flere løsninger for å laste på taket. Det er mulig å lage et lastsikringssystem selv, men det tryggeste er som oftest å kjøpe et profesjonelt system. Disse er også ofte låsbare, som gir en ekstra trygghet.

Du må imidlertid regne med at bilens kjøreegenskaper endrer seg en del når du har last på taket. Laster du, for eksempel, rør eller planker på taket, må du også huske på at bilen kan ha en større radius enn vanlig. Det betyr at du må justere kjøremønsteret ditt, så du ikke ved et uhell dytter borti en syklist eller mopedist med plankene.

Naturligvis er det ekstra viktig å sikre lasten på taket veldig godt. Samle først alt du skal laste til én enhet, og stropp det deretter godt fast med lastetropper. Husk at dårlig sikring av last kan dømmes på samme måte som råkjøring, promillekjøring og om du kjører uten sikkerhetsbelte. I ytterste konsekvens kan du få førerkortet beslaglagt.

Hvor mye du har lov å laste på taket er oppgitt i vognkortet på bilen.

Sikre i tilhenger

Det er påkrevd å sikre all last på tilhenger på en slik måte at det ikke forskyver seg eller faller av. Som oftest krever det mer enn å bare stroppe over gjenstander. Er lasten for dårlig sikret, kan den fort sprette ut av hengeren når du kjører over en fartsdump eller på ujevnt terreng.

Å kjøre med tilhenger endrer også bilens atferd i stor grad. Ikke kjør med mye og utstikkende last på henger med mindre du er godt øvet.

Husk å merke last som stikker mer enn én meter ut bak hengeren!

Velg en sikker vareromsinnredning

I dag er det ingen krav til godkjente kollisjonstester av bilinnredningene på markedet. Mange håndverkere bygger også innredningene sine selv for å få en løsning etter helt konkrete preferanser. Dette fører til at mange håndverkere kjører rundt på veiene hver dag, uvitende om hvordan bilinnredning og øvrig last vil oppføre seg dersom uhellet først er ute.

Et dobbeltgulv med skuffer, som tar utgangspunkt i bilens originale surringsfester gjør at du enkelt kan organisere utstyret trygt. Samtidig er du sikker på at du følger kravene for lastekroker, og du blir både en mer effektiv håndverker og en tryggere sjåfør.

Last ned sjekkliste: Slik laster du sikkert og riktig

Temaer: Sikkerhet


Eirik Lier's photo

Av: Eirik Lier

Eirik er redaktør i Loydsbloggen og selskapets markedsdirektør: Han har vært med å skape innovative løsninger til flere bransjer, som for eksempel Smartfloor og Paxster. Han er ingeniør og videreutdannet ved Sjøkrigsskolen.

Følg på Facebook

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg