Fordi størrelse betyr noe: Slik velger du riktig størrelse på varebilen

Av Eirik Lier 7. mars 2017

DSC07026-764551-edited.jpg

Gode valg er avgjørende ved kjøp av ny varebil. Det vil påvirke arbeidsmiljøet, produktiviteten og bunnlinjen i regnskapet. Når du skal velge ut ditt nye nyttekjøretøy, er det flere kriterer du må tenke på.

I dette innlegget kan du lese om hvorfor størrelse på valg av varebil betyr noe. Først og fremst er forhandler en viktig støttespiller når du skal velge spesifikasjoner som omhandler volum, høyde, bredde og nyttelast. Forhandler sitter med dybdekunnskap om bilens egenskaper og vet godt at disse parameterne skal spille sammen på en god måte. Tips til forhandlere som kan hjelpe deg med valg av riktig type varebil er Møller bil eller Toyota Norge.

Gjennom våre prosjekter innen påbygg og innredning av biler, har vi møtt mange kunder med forskjellige behov. Dette har inspirert oss til å se nærmere på hva som bør avgjøre hvor stor varebil man bør kjøpe.

Noen kriterier du må ta stilling til, er:

  • Hva er bruksmønsteret ditt i løpet av en arbeidsdag
  • Hvor mye plass er det behov for
  • Hvor mye last på bilen kunne bære

Her kan du finne ut hvilken innredning som passer til ditt bruk.

I dette innlegget begrenser vi oss til å se på varebilsegmentet opptil 3.5 t. 

Finn ut om du gjør samme oppdrag ofte eller sjelden

Vi har flere konsekvenstriggere i våre analyser, og én av dem er frekvens. Tenk deg at du står klar til å laste bilen. Hvis du ofte piner bilen helt til det ytterste på nyttelast i form av en kjempetung eller kjempestor last, er du nødt til å spørre deg selv: Gjør jeg dette ofte, eller sjelden?

Si det på en annen måte: Er frekvensen høy eller lav i forhold til andre oppgaver du utfører? Hvis du skal velge riktig størrelse på varebilen, må du skaffe deg oversikt over hvor ofte du utfører oppgavene i en gitt periode. Deretter kan du enkelt analysere om det lønner seg å tilpasse størrelsen på bilen, eller om du kan tillate å ta litt ekstra risiko. 

Les også: 5 tips til en ryddigere servicebil.

Et scenario om nyttelast

Hvis du i løpet av en arbeidsdag har behov for å laste en stor maskin på rundt 150 kilo, og du har et varelager på nærmere 500 kilo, er det naturlig å tenke at det er behov for en bil med minimum 650 kilo i nyttelast. Samtidig er det alltid greit med et par hundre kilo ekstra for å unngå unødvendig slitasje på dempere osv.

Hva hvis du heller setter igjen maskinen på oppdragsstedet og lar den står der en ukes tid før du tar den med deg tilbake? Vil det da være behov for en bil med nyttelast på nærmere 850 kilo? Tenk litt på den. Er det virkelig nødvending å kjøpe en varebil med denne nyttelasten som også koster flere tusen kroner mer i leasingkostnader per måned? Eller det er en god løsning å planlegge arbeidsdagen slik at du kan komme unna med en liten varebil? 

Konsekvensen å kreve 850 kilo nyttelast fremfor 500 kilo nyttelast utløser nemlig at man går fra liten til mellomstor varebil.

Les mer: Hvilken type bilmodell passer for deg.

Jeg sier ikke at det er feil å velge en bil med «for mye» nyttelast. Poenget mitt er at hvis du planlegger transport av eksempelvis en maskin med tilhenger, eller kanskje ber noen andre levere den, kan du spare penger. Er det mest gunstig å til enhver tid ha maskinen i varerommet, vil det helt klart vært mest hensiktsmessig å sikre minimum 850 kilo nyttelast.

Slik kan du altså foreta gode valg, men du må få oversikt over oppgavene du utfører i detalj for å få en god analyse. 

Volum eller vekt

Et eksempel på et annet kriterium er forholdet mellom vekt og volum på det som skal transporteres. Ideelt sett skulle man gjerne kunnet forhåndsbestemt nøyaktig volum og vekt. Det er sjelden mulig. Derfor er et tips å lage seg noen yttergrenser slik at bilen kan spesifiseres etter disse.

IMG_0241-074640-edited.jpg

Et scenario om volum

I løpet av en arbeidsuke får du like mange oppdrag med å transportere glassvatt isolasjon, som du får med å transportere vaskemaskiner. Den ene lasten krever inntil 20 m3, mens den andre trenger nesten ikke plass i det hele tatt.

Ved slike oppdrag er det en viktig ting som setter grensen for hvor stor bil du burde velge. Nyttelasten øker ikke proporsjonalt med størrelsen på bilen. Det vil si at du faktisk kan ende opp med for lite nyttelast hvis du velger en stor skapbil med lift. Derfor er det viktig å gjøre en skikkelig analyse av arbeidsoppgavene dine før du velger type bil.

Slike utfordringer kan løses ved å foreta enkle endringer i forretningsmodellen i bedriften . Bilen du kjøper burde ha optimal lastekapasitet for de oppdrag som utføres oftest. Velger du å påta deg oppdrag hvor du frakter store ting med lav nyttelast, kan en stor varebil være riktig valg og visa versa.

Det hele dreier seg om planlegging

Eksemplene jeg nevner er for å sette fokus på ganske vanlige utfordringer. Sett av tid til å planlegge hvilke oppgaver du skal bruke bilen til, og lag en analyse som viser deg hvilke kriterier som må prioriteres. Velg den bilmodellen som passer best for bruksområdet som er tenkt for bilen, og velg aldri en bil uten å foreta en grundig behovsanalyse.

Hvis du skal bytte ut eller anskaffe flere kjøretøy: les Varebilguiden. Der får du flere tips.

Gratis e-bok:  Slik planlegger du kjøp av varebil   LAST NED »

Temaer: Last, Kjøpe varebil


Eirik Lier's photo

Av: Eirik Lier

Eirik er redaktør i Loydsbloggen og selskapets markedsdirektør: Han har vært med å skape innovative løsninger til flere bransjer, som for eksempel Smartfloor og Paxster. Han er ingeniør og videreutdannet ved Sjøkrigsskolen.

Følg på Facebook

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen er kilde til kunnskap og inspirasjon for håndtverkere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen.

Besøk loydssystems.no for en bedre titt på produktene våre.

New Call-to-action

Siste innlegg