Hva er nyttelast og egenvekt?

Av Lars Bjørbæk Iversen 1. februar 2022

T5 Caddy web 120dpi

To ord som ofte blir nevnt når man snakker om lasting i bil, er nyttelast og egenvekt. Men hva er egentlig forskjellen? Er det ikke det samme? Her får du svaret på hva de forskjellige betegnelsene betyr, pluss litt informasjon som er greit å vite om reglene for bil og henger.

Egenvekt for varebil

Egenvekten er kort fortalt vekten av bilen i fullt driftverdig stand.

Det vil si vekten av bilen inkludert permanent montert utstyr, smøreolje, vann og fulle drivstofftanker. I tillegg regner du med reservehjul, jekk og vekt på fører satt på 75 kilo. 

Nyttelast 

Den vekten du kan laste i bilen din når du trekker fra egenvekten.

I vognkortet står som oftest tillatt nyttelast inkludert vekten på passasjerene i bilen. Derfor må du trekke fra vekten på eventuelle personer du har med i bilen, før du kan regne ut hvor mye du har lov til å laste. Husk å inkludere vekten på ting som takstativ, skiboks og bilinnredningen din.

Les også: Lastsikringsmetodene som gjør transporten trygg

Andre lastebegreper på bil

Totalvekt:

Totalvekt er samlebegrepet på egenvekt og nyttelasten. Den totale vekten bilen kan bære. Her må du regne med passasjerer, deg selv og eventuell taklast. 

Bil og henger: 

Når du skal trekke henger er det viktig at du kjenner den maksimale totalvekten tilhengeren er registrert for i vognkortet. Denne vekten inkluderer både vekten av hengeren og lasten. Du må også være klar over hvilke begrensninger din førerkortklasse setter for tillat vekt.

Husk også at det finnes begrensninger for hvor fort du kan kjøre med henger. Dette avhenger av om hengeren er utstyrt med bremser eller ikke. Du kan lese mer om reglene for tilhenger her.

Er du usikker på hva du egentlig har lov til å laste?

Statens Vegvesen mobilapp: Bil og henger gir oversikt over hvilke type tilhengere bilen din har lov å trekke, og hvor mye du faktisk kan laste i bilen.

Du kan også regne ut hvilken vekt tilhengeren på bilen din kan ha, ved å bruke denne kalkulatoren.

Egenvekt og nyttelast finner du i vognkortet 

Disse lastebegrepene som står oppført er der av en grunn, og det er tall du må ta stilling til når du skal laste bilen din. 

Gjør du ikke det vil du kunne oppleve ting som: 

  • Redusert bremse- og akselerasjon
  • Dårligere veigrep 
  • Dårligere styring på bilen 

Så her er det bare å slå opp vognkortet og finne oppgitt nyttelast og egenvekt for din bil.

Håndverker? Tenk på vektbegrensningene før du bestemmer deg for ny varebil

Å vurdere hvor mye vekt varebilen kan bære vil være ganske avgjørende før du eventuelt kjøper ny varebil. Dette er en av de mange tingene du må tenke på ved kjøp av ny varebil. For å gjøre denne jobben litt enklere, har vi laget en gratis guide til deg. Den tar for seg flere ting som er viktig før du kjøper deg ny varebil. Du kan laste den ned her.  

Gratis e-bok:  Slik planlegger du kjøp av varebil   LAST NED »

Temaer: Sikkerhet, Last


Om Loydsbloggen

Loydsbloggen er kilde til kunnskap og inspirasjon for håndtverkere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen.

Besøk loydssystems.no for en bedre titt på produktene våre.

New Call-to-action

Siste innlegg