Hva skal til for at tømreren kan slippe tilhenger?

Av Vilde Nohr 14. juni 2022

Hva skal til for at tømreren kan slippe tilhenger (1)

Noen ganger må man ha med mye materialer, verktøy og utstyr for å gjennomføre dagens oppdrag. Mange gruer seg kanskje til å måtte feste på og kjøre rundt med en henger, så hvordan kan du organisere bilen for å slippe den?

Å kjøre med henger krever litt øving, og kan være et ork selv for de som er rutinerte. Hengeren påvirker bilens kjøreegenskaper i ulik grad avhengig av hvordan og hvor tungt den er lastet.

All kjøring vil også ta lenger tid, da biler med tilhenger ikke har lov å kjøre raskere enn 80 km/t om hengeren har bremser. Med henger uten bremser har man ikke lov å kjøre fortere enn 60 km/t, dersom hengeren har en totalvekt på 300 kg eller mer. I tillegg krever for eksempel rygging og parkering en del mer konsentrasjon, tid og plass.

Kunne du fått plass til mer i varerommet?

Mange kjenner seg nok igjen i at systemet i varerommet fort kan skli ut når dagene er hektiske. Da er det fort gjort å plassere ting på en måte som utnytter plassen dårlig, og lager mindre plass til andre ting.

Et godt system som er enkelt å opprettholde, samt dedikasjon til å sette av litt tid til å holde orden, kan både skape mer plass og gjøre det enklere å forutsi hvor mye du kan få med deg i varerommet. Smartfloor er et såkalt dobbelgulv med store skuffer hvor du kan oppbevare alt utstyret du har med daglig, så du har plass til det du har med sjeldnere på det opphøyde gulvet. Selv med den plassen dobbelgulvet tar vil du frigjøre plass til en god del materialer eller utstyr.

Last materialer på taket

Lange eller brede ting er vanskelig å få inn i varerommet, og vil heller ikke være optimale for å lastes i en vanlig tilhenger. Da kan å laste på taket være et godt alternativ. Det er viktig at du har kontroll på hvor mye vekt du har lov til å laste på taket. Informasjon om dette finner du i vognkortet eller i teknisk underlag fra billeverandøren. Overlast kan påvirke bilens kjøreegenskaper i stor grad, for eksempel i form av redusert bremse- og akselerasjonsevne eller dårligere veigrep.

Husk at lasting alltid skal være forsvarlig i henhold til vegtrafikkloven. Den tillatte bredden på en bil, med og uten last, er 2,55 meter. Alt som overskrider dette må merkes med skilt foran og bak, eventuelt også med 360 graders roterende varsellys.

Kjør alltid sikkert med henger

I mange tilfeller vil det være umulig å unngå tilhengeren. Da er det viktig å sørge for å laste og kjøre sikkert, både for å ivareta trafikksikkerheten og for å unngå bøter. Sørg for å ikke kjøre med tyngre last enn førerkortet ditt eller bilens vognkort tillater.

Å finne et system som passer deg og ditt behov krever prøving og feiling. Hvis du er usikker på hva slags løsning som vil være det beste valget for deg, er du velkommen til å ta vår gratis bilinnredningstest:

Hvilken bilinnredning passer best for deg?  TA TESTEN »

Temaer: Sikkerhet, takstativ, Tilhenger, Tømrer


Vilde Nohr's photo

Av: Vilde Nohr

Vilde har en bachelor i Digitale medier og Design fra Høyskolen i Østfold i Halden. Vilde har stor interesse for design av den digitale kundereisen og jobber nå som Digital marketing spesialist i Loyds.

Epost

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg