Håndverker - Rydder du opp etter deg hos kundene dine?

Av Eirik Lier 16. februar 2021

worker-635755_1920

Som håndverker utfører man ofte komplekst arbeid hos kunder som kunden ikke har full kontroll over selv. Når du leverer håndverkertjenester er det derfor mye som kan føre til at kunden ender opp med en følelse av misnøye. For å oppnå fornøyde kunder er det viktig å sette klare forventninger og levere opp til disse. Bør du for eksempel rydde opp etter deg før du forlater arbeidet?

Mange kunder er usikre på om håndverkeren skal rydde opp etter seg

Ved et raskt Google-søk finner man en god del forbrukere som har kjøpt håndverkertjenester, og som er usikre på om det er vanlig eller ikke at håndverkeren forlater arbeidet som en slagmark etter seg. Mange er negativt overrasket og ytrer misnøye over rotet som har møtt dem, mens andre er fullt klar over at de ikke ønsker å betale for at håndverkeren skal være vaskehjelp. Så hvem har rett?

Kunden har (dessverre) alltid rett...

Det handler ikke nødvendigvis om at du skal begynne å forlate åstedet uten at en eneste liten spiker ligger igjen - bare fordi noen kunder har hatt urealistisk høye forventninger. Det handler om at det er din jobb å sette forventningene på riktig nivå, slik at du selv tar ansvar for å strø om deg av fornøyde kunder og gode ambassadører.

Avklar med kunden om du skal rydde eller ikke

Så hvordan bør du og kunden din forholde dere til spørsmålet om rydding etter fullført oppdrag? Et utgangspunkt er at dersom man ikke er blitt enig om noe annet, skal håndverkeren rydde opp etter seg. Ha derfor en tydelig dialog med kunden din og avklar hvorvidt du skal rydde opp etter deg, så dere unngår misforståelser og uhyggelige overraskelser både den ene eller andre veien - enten ved at kunden kommer hjem til mer rot enn ønsket, eller at fakturaen inneholder "ryddetimer" når kunden heller ville spart disse kronene.

Mange kunder ønsker nemlig å spare de kronene de kan og rydder gladelig opp selv. Dette bør derimot avklares på forhånd, og ikke tas som en selvfølge fra din side - da er fallhøyden stor.

Tools on floor_small

Ikke rot mer enn nødvendig

Selv om dere har en avtale på at kunden rydder opp selv, så trenger du ikke ta det som en utfordring. Det er ren folkeskikk å ikke rote og skitne til kundens hjem mer enn nødvendig. 

Unngå for eksempel å trå med møkkete skotøy rundt på tepper eller å utsette møbler som står litt i veien for skader. Det vil bare ende med kunder som klager og deler sin dårlige opplevelse med nettverket sitt. 

Avfall etter materialer brukt i arbeidet kan man gjøre en avtale om at kunden selv har ansvaret for. Utover dette er det normal folkeskikk å rydde opp egen søppel, for eksempel pappkopper eller annet søppel du har produsert ved personlig bruk.

Er det ryddig når du kommer så må det gjerne være ryddig når du drar også. Å levere noe over forventningene er noe du sannsynligvis vil tjene på over tid. Det er mange håndverkerbedrifter som konkurrerer om de samme kundene der ute, så det skader ikke å bygge opp et godt rykte for seg selv ved å gjøre det "lille ekstra".

Ta testen vår: Er du en så rotete håndverker at det går utover effektiviteten din?

Rydd litt underveis - for din egen del


På samme måte som at arbeidet går tregere hvis man har en rotete varebil, så er det også mindre effektivt å jobbe når søppel og rot ligger i veien. Ikke tenk at rydding bare er noe du gjør (eller ikke gjør) ettersom hva kunden betaler for. Rydding underveis i arbeidet er like fullt noe du gjør for egen flyt i arbeidet. Det handler om å tilrettelegge arbeidsplassen på en god måte.

Hvis du jobber mer effektivt fordi du har det ryddig mens du holder på, så har du brått egentlig ikke brukt noe særlig ekstra arbeidstid på å rydde. 

Ved å ha et effektivt system på ryddingen underveis i hele arbeidsprosessen din, så vil en ryddig arbeidsplass faktisk ikke kreve et kjempestort engasjement fra deg. Får du til dette så slår du jo to fluer i ett smekk - du får det generelt triveligere mens du er på jobb, og kunden legger merke til at du yter upåklagelig og profesjonell service.

Legg til rette for at kunden enkelt kan rydde etter deg

Det blir fort produsert en store mengder med avfall når en håndverker holder på, av for eksempel emballasje, isolasjon, skjøteledninger og diverse avkapp. 

Selv om du ikke har anledning til å ta med deg dette selv, og dere har avtalt at dette er kundens eget ansvar, så betyr ikke det at du ikke kan legge litt til rette for at kunden enkelt kan få det strøkent igjen. 

Rydd opp det verste søppelet og sett tilbake ting du har flyttet på. Ingen skal selvfølgelig jobbe gratis, men det tar ikke mange minuttene å grovrydde litt sånn på tampen av dagen. Det vil for eksempel være en hyggelig gest å samle avfallet sammen i hauger slik at det er enklere for kunden å håndtere det selv, istedenfor at det flyter tilfeldig rundt over hele huset. Det vil garantert gi deg en ekstra stjerne i boka.

Test deg selv:  Er du så rotete at det går   utover arbeidsdagen din?

Temaer: håndverker, ryddig arbeidsplass, fornøyde kunder


Eirik Lier's photo

Av: Eirik Lier

Eirik er redaktør i Loydsbloggen og selskapets markedsdirektør: Han har vært med å skape innovative løsninger til flere bransjer, som for eksempel Smartfloor og Paxster. Han er ingeniør og videreutdannet ved Sjøkrigsskolen.

Følg på Facebook

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg