Hvordan påvirker lasten varebilens kjøreegenskaper? Tips til hva du bør tenke på

Av Annsofi Klevfoss 14. april 2020

SmartfloorX_Snekker_laster
Gode kjøreegenskaper er viktig for en trygg og sikker arbeidsdag. Likevel virker det som mange håndverkere glemmer dette når de laster opp varerommet. I denne guiden ser vi på hva tung last eller feillasting har å si for bilens kjøreegenskaper.Mange håndverkere har en mobil arbeidsplass der de transporterer utstyr og materiell fra oppdrag til oppdrag. Du legger fort kilometerne bak seg gjennom arbeidsdagen. Da er det også viktig at du er ditt ansvar bevisst; er varebilen lastet opp på en forsvarlig måte slik at du er en trygg medtrafikant?

Tung last påvirker bilens tyngdepunkt

Tung last påvirker bilens tyngdepunktet og kjøreegenskaper på en negativ måte. Det helt grunnleggende er å sjekke bilens tillatte nyttelast, og aldri overstige dette. I nyttelasten inngår både bilens passasjerer, så vel som alt du har lastet både inni og utenpå bilen. Laster du bilen for tungt, vil dette fort gå utover bilens prestasjoner i ulike situasjoner på veien. Du vil blant annet oppleve:

  • dårligere veigrep
  • dårligere svingradius
  • økt bremselengde

Kjøringen din blir med andre ord uforutsigbar og du utgjør en utrygghet i trafikkbildet.

Elektriker rot

 

Glatt føre krever særlig gode kjøreegenskaper

I Norge er vi kjent med et varierende klima og ofte utfordrende føre med snø og slaps. I tillegg møter du gjerne på ulendt føre hvis du kjører landevei. Da er gode kjøreegenskaper som stabilitet spesielt viktig. Se for eksempel denne videoen av en ulastet vs. en lastet bil i 80km/t på en glattkjøringsbane. Videoen vil også være gjeldende for en varebil.

Hva skjer ved en kollisjon?

Unngå så langt du kan å laste tunge og løse gjenstander i varerommet. Utstyr og annet materiell burde aldri ligge og slenge frem og tilbake i bilen. Ved en bråbrems eller i verste fall en kraftig kollisjon kan dette brått gjøre situasjonen livsfarlig.

SJEKKLISTE: Slik laster du sikkert og riktig

Riktig fordeling av lasten

Tung last påvirker altså bilens kjøreegenskaper. Men last som er fordelt feil vil påvirke negativt i større grad enn last som er fordelt riktig. Så hvordan skal du egentlig fordele lasten din?

Tunge gjenstander innerst og lengst ned

Et tips er å laste de tyngste gjenstandene innerst og lengst ned i varerommet. Du ønsker å samle mesteparten av vekten så nærme midten av bilen som mulig. På denne måten unngå du at varebilen blir baktung og bilens front heves slik at lyktene kan utgjøre blendingsfare for møtende trafikk.

Har du for eksempel lastet varebilen baktung, eller plassert alle tunge gjenstander på én side i varerommet, vil dette sette bilen i ubalase. Den vil da bli mindre forutsigbar i svinger og ved nedbremsing.

lasting Smartfloor håndverker

Ingen løse gjenstander

Sørg for å aldri ha løse gjenstander i bilen. Dersom disse gir kast vil det påvirke bilens balanse og gå utover prestasjonen ved manøvrering. Dette kan skape kritiske situasjoner, samtidig som løse gjenstander fort blir livsfarlige ved en ulykke. Fest også den tunge lasten, så du unngår at denne sklir.

Les også: Slik slipper du å bruke arbeidsdagen på å rydde

Ved bruk av taket som oppbevaringsplass

Mange håndverkere frakter lange gjenstander som vanskelig får plass inne i varerommet. Derfor lastet ofte ting opp på taket. Her bør du igjen tenke over at tunge gjenstander bør lastes så langt ned som mulig i bilen, og ta stilling til hvordan last på taket vil påvirke kjøreegenskapene dine. Vekt på taket merkes i større grad enn vekt i varerommet.

last tak overlast smartfloor

Pass på sikten

Du må aldri laste inn i varebilen på en slik måte at du hindrer egen sikt. God sikt er en forutsetning for å lese trafikkbildet og opptre som en trygg medtrafikant.

Slik skaper du et lavt tyngdepunkt

Ved å skape et lavere tyngdepunkt i bilen, vil du kunne unngå de ulempene som er nevnt ovenfor. En innredning som bidrar til et lavere tyngdepunkt i bilen kan være løsningen for mange håndverkere som er avhengig av å ha med mye last.

HubSpot-E-mail-volumtest-gif-280x190

Hvis du vurderer innredning til varebilen din, bør du se etter en som gir deg mulighet til å plassere tungt verktøy lengst ned i bilen. Samtidig er det viktig at du får sikret løse gjenstander. Sørg for at bilinnredningen gir deg enkel tilgang til surringsfestene. Et vanlig problem er at disse ender opp gjemt bak hyller og reoler eller havner under de gjenstandene du frakter.

En horisontal løsning er et eksempel på innredninger som fikser disse problemene. Hvis du går for en horisontal bilinnredning, vil du ha det beste utgangspunktet for bedre kjøreegenskaper samt en trygg arbeidsdag. Du kan lese mer om Smartfloor fra Loyds her.

Sørg for å være føre var, og skriv ut en sjekkliste for å skape en tryggere arbeidsdag med varebilen. Du finner sjekklisten nedenfor:

LAST NED SJEKKLISTE: Slik laster du sikkert og riktig

Temaer: Sikkerhet, Last, Varelager i varebilen, bilinnredning, laste sikkert


Annsofi Klevfoss's photo

Av: Annsofi Klevfoss

Annsofi er vår digitale ekspert og redaktør av Loydsbloggen. Hun har en bachelor i PR og informasjonskunnskap med spesialisering i digital markedsføring fra Høyskolen Kristiania. På fritiden er hun en profilert artist med et solid nettverk.

Følg på LinkedIn

Epost

Kommentarer

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

smartfloor brosjyre

Siste innlegg