Nå skal alle ha elbil: Her er våre beste elbiltriks

Av Vilde Nohr 22. mars 2022

michael-fousert-XRx5tcRsHEU-unsplash

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder andelen elbiler. Hele 12 prosent av hele den norske bilparken er elbiler, og det fortsetter stadig å øke! Her kommer våre beste tips for deg som vurderer å bytte ut fossilbilen. 

I 2021 ble det registrert hele 5 425 nye elektriske varebiler i Norge. Noen kvier seg kanskje fortsatt for å skaffe seg elbil fordi det kan virke krevende å vende seg til en hverdag hvor du må huske og rekke å lade. 

Planlegg hvor du skal kjøre 

Det er verken uvanlig eller vanskelig å forstå at nye elbilister får litt rekkeviddeangst. Det er en uvant situasjon å gå fra fossilt brensel til en batteridrevet bil, men så fort man venner seg til det er ikke forskjellene så store som mange kanskje frykter. 

Det er ikke langt mellom ladestasjonene her i landet, og i tillegg bygges det stadig ut flere hurtigladestasjoner som gjør at du kan lade batteriet opp til 80 prosent på 20 – 40 minutter. Hvor lang tid det tar avhenger selvsagt av batteristørrelse, hvor lav batteriprosent du har og hvor kaldt det er ute. 

De fleste elbilene som finnes på markedet i dag, og som kommer i fremtiden, har rekkevidde nok til å dekke våre hverdagslige behov. Hvis du har mulighet til å lade bilen på natten vil du mest sannsynligvis ikke trenge å lade før du parkerer igjen etter endt arbeidsdag. 

Skal du derimot kjøre langt kan det være lurt å ta en titt på for eksempel ladekartet til Elbilforeningen før du kjører. Her kan du legge inn reiseruten du skal kjøre og få forslag til hvor du bør lade og estimat på hvor lang tid reisen vil ta, inkludert ladestopp. 

Sjekk servicepriser 

Hvis du er heldig og slipper unna større reparasjoner kan du spare noen penger på service om du har elbil. Ordinær service er nemlig generelt billigere for elbiler, fordi motoren er enklere oppbygd og har færre bevegelige komponenter. En del verksteder har også billigere EU-kontroll for elbiler. Sjekk gjerne med flere verksteder før du bestiller kontroll eller service for å finne ut hvor du kan få best pris. 

Kjøremønsteret påvirker batteriets levetid 

Akkurat som for diesel- eller bensinbiler påvirker ditt kjøremønsteret bilens rekkevidde. Forskjellen er at det gir større og tydeligere utslag når du kjører en elbil. Prøv derfor å unngå brå akselerasjoner og fulle stopp. En rolig, jevn kjørestil kan kunne utgjøre noen kilometer i det lange løp. 

Små grep kan forlenge batteritiden 

Det er en del små grep du kan ta for å forlenge batteriets levetid. Mange bekker små kan til sammen utgjøre noen kilometers forskjell. 

Kulde kan påvirke bilens batterikvalitet, og det er derfor lurt å ha noen triks på lur når vinteren kommer. Kupéen trenger mye energi for å varmes opp, spesielt hvis den må varmes opp fra utetemperatur på vinteren. Bruker du heller sete- og rattvarme sparer du ganske store mengder energi. Du får også varmen i direkte kontakt med kroppen, som kan være mer effektivt for å få opp temperaturen. 

Klimaanlegget i bilen bruker mye strøm, men er mer energieffektivt mens du lader. Hvis du har muligheten anbefales det derfor å sørge for at kupéen har en behagelig temperatur før du trekker ut laderen og kjører av gårde. På mange nyere biler kan dette styres fra app, så bruk den for alt det er verdt hvis du har muligheten! 

Å venne seg til et liv med elbil trenger ikke være så krevende som mange frykter. Så godt som alle vi har snakket med sier at de fort blir kvitt rekkeviddeangsten og de små grepene blir en del av hverdagsrutinen før de vet ordet av det. 

Er du usikker på hvilken varebil du skal velge er det mange ting du bør tenke over før du bestemmer deg. Hvilket drivstoff den skal gå på er en viktig avveining, men det er en del andre faktorer du bør bestemme deg for før drivstoff avgjør. 

Last ned denne Varebilguiden for å få litt mer hjelp i retning av å ta et valg. Den kan hjelpe deg godt på vei, og er i tillegg helt gratis! 

Gratis e-bok:  Slik planlegger du kjøp av varebil   LAST NED »

Temaer: elbil


Vilde Nohr's photo

Av: Vilde Nohr

Vilde har en bachelor i Digitale medier og Design fra Høyskolen i Østfold i Halden. Vilde har stor interesse for design av den digitale kundereisen og jobber nå som Digital marketing spesialist i Loyds.

Epost

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg