Slik forbereder du deg før innkjøp av varebil

Av Annsofi Klevfoss 7. april 2020

VW - Flere vans

Står du framfor kjøp av ny varebil? Da er det mange ulike ting du gjerne skal tenke gjennom for å ende opp med et godt kjøp for både virksomheten og den som skal bruke bilen. I denne guiden viser jeg deg de punktene du absolutt bør gå gjennom når du skal finne den beste varebilen.

Før i tiden besøkte man i snitt bilforhandleren 4 ganger før man endelig kjøpte bilen. Først da følte vi at vi hadde nok informasjon til å kunne fatte riktig beslutning. Nå drøyer vi oss med 1,5 besøk før vi slår til.

Det som trygger oss er at vi i dag kan skaffe mye informasjon selv før vi står der med lommeboka i hånda klare til å betale. Dermed er det desto mer viktig at vi klarer å holde fokus, og ikke minst være kildekritiske samtidig som vi faktisk ser etter informasjon om de riktige tingene.

Gratis Guide: Slik planlegger du kjøp av varebil LAST NED NÅ

3 punkter du bør gå gjennom ved valg av varebil

De aller beste bilforhandlerne vil stille deg følgende spørsmål: "Hvordan ser egentlig en vanlig dag på jobb ut for deg som håndverker?" og "Hvordan bruker du varebilen din?". Disse to spørsmålene er det helt grunnleggende når du er på leting etter den perfekte bilen for deg og ditt behov, i et hav av ulike bilmodeller og muligheter.

De 3 hovedpunktene du skal tenke gjennom er følgende:

 1. Hvilke ulike roller spiller varebilen din i møte med ulike oppdrag gjennom uken?
 2. Økonomiske aspekter
 3. Valg av bilmodell

1. Varebilens ulike roller

Dette punktet inkluderer alt fra hvilken type transport bilen skal kunne håndtere (tung last, røft terreng og persontransport etc...), til hvilken hjuldrift du trenger for å klare dine oppdrag. Her følger en kortere liste over hvilke spørsmål du bør stille deg selv:

 • Hva kreves av varebilen for at du skal kunne bruke den i dine yrkesspesifikke oppgaver?
 • Bruker du bilen like mye som kontor og verksted som varelager? Hvilken oppbevaring og tilpasning trenger du isåfall for at rollene skal fungere sammen?
 • Hva slags utstyr, verktøy og varelager kommer du til å transportere? Hva kreves av bilen for at du skal kunne frakte med deg alt du behøver?
 • Hvor mange, og hvilke, personer trenger du å kunne transportere i bilen? Har du eksempelvis behov for muligheten til å feste barnesete?
 • Ferdes du i et type klima eller terreng som gjør at bilen må stilles spesielle krav for å tåle dette?
 • Skal du også bruke varebilen på fritiden til eksempelvis jakt, eller som familiebil?

Les mer: Varebilens viktigste roller

Bilinnredning spiller en stor rolle for arbeidsdagen din med varebilen, uansett hvilken rolle bilen spiller. Det er tross alt valget at nettopp bilinnredning og annet utstyr som forenkler arbeidsoppgavene dine. Dette bør du absolutt sette av tid til å gjøre en vurdering på.

micke sitter bak i lastutrymmet amarok

2. De økonomiske aspektene

Den økonomiske siden ved kjøp av varebil er ofte svært vesentlig for den som skal fatte beslutningen. Sannsynligvis har du et budsjett å forholde deg til. Spørsmål som bør oppta en del av forberedelsene dine er:

 • Hvor lenge planlegger du at bilen skal være i bruk før du igjen skal bytte? Hvilke krav stiller dette til bilen du skal kjøpe nå? Hva har det å si for tilbehøret du trenger til varebilen?
 • Hvordan skal du finansiere bilen?
 • Hva må du regne med i eierskapskostnader (drift, service, merverdiavgift, skatt...)?
 • Skal du kjøpe nybil eller bruktbil?
 • Hvem skal du kjøpe bilen av, og hva skal inngå i kjøpet?

Les mer: Slik gjør du et godt varebilkjøp til bedriften

save-money2

3. Valg av bilmodell

Som nevnt så vil varebilen ha flere ulike roller den skal fylle i hverdagen, basert på hvordan du vil anvende den til dine oppdrag i ellers i virksomheten. Når det kommer til valget av bilmodell bør du tenke gjennom følgende:

 • Hvilket behov har du for varerommet? Hvor stort må dette være? Et for stort varerom vil bare være en unødvendig kostnad dersom det stort sett blir stående tomt. Da kan det fort være en bedre investering å heller kjøpe en tilhenger til bruk når behovet en sjelden gang melder seg.
 • Trenger du kort eller lang bilmodell? Tenk gjennom hvor lange de tingene du gjerne frakter med deg er. Kan du heller laste dette på taket eller på en tilhenger?
 • Hva med høyde? Trenger du en høy modell, eller holder det med en lav? Mange maksimerer ikke bruken av takhøyden. En høy modell gir deg flere muligheter til å for eksempel benytte gardintrappholder i taket, eller montere inn et ekstra høyt dobbelgulv.
 • Hva slags type dører trenger du? Det finnes ulike typer bakdører, ulikt antall sidedører med eller uten vindu. Tenk gjennom arbeidet du utfører og situasjoner du ofte befinner deg i med varebilen for å finne det riktige valget til ditt behov.
 • Hvilket drivstoff er det beste og mest lønnsomme for virksomheten din?
 • Hvor mye må bilen klare å dra? Er det viktig at du kan laste tungt i deg, eller dra tilhenger? Skal du for eksempel ha elbil så møter du fort på begrensninger her.

Dette er noen av alle ting du skal gå gjennom når du forbereder deg til et varebilkjøp. Det står mer om hvert punkt i varebilguiden vår. Denne kan du laste ned gratis, så er du godt rustet til å velge den riktige varebilen.

Gratis Guide: Slik planlegger du kjøp av varebil LAST NED NÅ

Temaer: Kjøpe varebil


Kommentarer

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg