Slik får du godt arbeidslys i varerommet og på byggeplassen

Av Annsofi Klevfoss 19. januar 2021

dårlig og godt arbeidslys i varerommetÅ ha godt arbeidslys er viktig samme hva du jobber med. Spesielt avgjørende er det for håndverkere som har arbeidsplassen sin utendørs når årstidene byr på mørke både om morgenen og ettermiddagen. I dette innlegget kan du lese om hva du bør tenke på for å oppnå godt lys i og utenfor varebilen.

Vi bor i et land hvor det store deler av året blir sent lyst og tidlig mørkt. Varebilen er gjerne et av de viktigste verktøyene en håndverker har. I løpet av en arbeidsdag blir det fort mange turer innom varebilen for å hente verktøy og annet materiell som trengs for å utføre jobben. Da er det jo kjedelig hvis du opplever at du leter i blinde, og dermed bruker unødvendig lang tid på å finne det du skal ha.

Les også: 10 tips - Slik organiserer du verktøy og varelager i varebilen

 

Jan-Erik om lys i varerommet på høsten

Tenk på behovet for lys i varerommet allerede hos forhandler

Det er fort gjort å glemme behovet for lys når du forelsker deg i en perfekt opplyst varebil hos forhandler. Hverdagen kommer derimot fort, og sannsynligheten er dessverre stor for at du da finner ut at varebilen kun er utstyrt med helt enkle standardlamper med 5W eller 10W glødepærer. Disse lyser for svakt til at de gir deg godt nok arbeidslys. 

Hva er vel mer frustrerende enn å ikke finne ting eller se hva du gjør fordi det er for mørkt? Det går negativt utover både effektivitet og trivsel på jobb. 

Det krever litt planlegging å få til det perfekte arbeidslyset i varerommet. Årsaken er at det ofte er mye som jobber i mot lyset der inne, for eksempel store hyller og reoler og annet utstyr som tar mye plass. Tenk også over at en sort varebil sluker lys litt på samme måte som sort asfalt og regnvær sluker lyset fra frontlyktene dine.

Gratis e-bok: Planlegg kjøp av varebil med denne guiden

Vårt tips er å spørre forhandleren din om å utstyre varebilen med ekstra sterke LED-lamper. For å oppnå skikkelig godt arbeidslys trenger du gjerne både én eller flere gode lamper. LED-lamper som er spesialdesignet for bruk i varebiler gir sterkt og godt lys samtidig som de er enkle å montere.

Montering av LED-lamper på bilens eksisterende ledningsnett

Alle nyere biler har et elektrisk system (CAN BUS) som krever at alle eksterne tilkoblinger er tilpasset systemet. Du vil raskt få feilmeldinger dersom du monterer lamper som ikke er tilpasset CAN BUS.

Sjekk derfor at lampene du velger er laget for montering til bilens eksisterende ledningsnett, og at lampene og kabelsettet er godkjent for montering i norske biler.

Dette er viktig dersom det skulle oppstå brann etter montering. Lamper som krever at ledninger må klippes og loddes til bilens eksisterende ledningsnett er ikke å anbefale.

Du kan lese mer om CAN BUS hos arbeidslys.no

LED lampe i varebil

"LED" er ikke det samme som sterkt og godt lys

Mange er av den oppfatningen at LED-lys betyr bra lys. Det stemmer ikke. Det er forskjell på LED til 25 kroner og 1500 kroner, blant annet når det kommer til lysstyrke, kvalitet på dioder og levetid. For eksempel vil du oppleve at en ordinær LED-list som lyser flott i varehuset begynner å lyse dårligere etter 6-12 måneder fordi LED-diodene ikke er av god nok kvalitet. Når det kommer til LED-dioder så får du rett og slett det du betaler for. 

Her får du en enkel sjekkliste for hva du bør tenke på ved valg av LED-lamper:

 • Lysstyrke
 • Lysspredning
 • Fargetemperatur
 • Varighet
 • Kvalitet
 • Godkjenning
 • Garanti
 • Reklamasjon
 • Montering
 • Kabelsett
 • Av/På knapp

Sjekk for eksempel ut LED-lampen vi har utviklet for at håndverkeren skal ha godt arbeidslys i varerommet.

Belysning utenfor varebilen

I tillegg til å se godt inne i selve varerommet, har du kanskje også stadig behov for å utføre oppgaver som krever presisjon på utsiden av bilen. Da er det en fordel å se ordentlig hva du holder på med. 

Arbeidslamper og hodelykter blir gjerne sverget til når det er mørkt der man skal arbeide, men stadig flere håndverkere tar også i bruk lys-lenker både inne og utendørs. Dette kan være svært praktisk dersom du trenger midlertidig godt og stabilt lys over et større område. Godt arbeidslys gjør det både enklere og tryggere å utføre arbeidsoppgavene sine.

25 meter LED-stripe på trommel

Trommel med 25m LED-stripe, 2800 lumen pr m.

Et produkt som kan være en praktisk lyskilde for mange håndverkere er en trommel med 25 meter dimbar LED-stripe med 4500 dioder. Slyngen kan enkelt festes opp ved hjelp av for eksempel strips. Da snakker vi god lyskilde på steder som ellers er vanskelige å lyse opp. Siden rullen også er på størrelse med en rull skjøtekabel, så tar den heller ikke opp voldsomt med plass i varerommet. Den er også enkel å få med seg siden den har et bærehåndtak.

Produktet er å finne hos byggbelysning.no, eid av Kreativ Belysning AS. Finnes også i større variant som kan seriekobles opptil 200m. Her er det altså rom for å være kreativ.

med og uten bruk av LED-stripe på byggeplass

Bygning med og uten bruk av LED-stripe som lyskilde. (Foto: Kreativ Belysning AS)

Dersom du ønsker flere gode råd for deg som planlegger kjøp av ny varebil, så har vi skrevet en e-bok om temaet. Den er selvfølgelig helt gratis, og kan lastes ned her:

Gratis Guide: Slik planlegger du kjøp av varebil LAST NED NÅ

Temaer: LED-belysning


Annsofi Klevfoss's photo

Av: Annsofi Klevfoss

Annsofi har en bachelor i PR og informasjonskunnskap med spesialisering i digital markedsføring fra Høyskolen Kristiania. På fritiden er hun en profilert artist med et solid nettverk. Annsofi jobbet tidligere som digital ekspert og redaktør av Loydsbloggen. Hun jobber nå som forretningsrådgiver i Techweb.

Følg på LinkedIn

Epost

Kommentarer

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg