Sikkerhet i varebilen - Slik laster du riktig

Av Annsofi Klevfoss 24. mars 2020

Toyota_Smartfloor_Borge_Rr.jpg

Å tenke sikkerhet er noe av det viktigste du kan gjøre i løpet av en arbeidsdag, men har du egentlig kontroll over hvilke faktorer rundt deg som utgjør en sikkerhetsrisiko? Mer enn 40 års erfaring innen sikkerhetskonstruksjoner i bil har gitt oss inngående kunnskap om det å skape trygghet i kjøretøyet. I denne guiden ønsker vi å dele vår kunnskap med deg.

Transport av små, tunge gjenstander i varerommet

Er du håndverker? Da er sannsynligheten stor for at du til stadighet frakter tunge gjenstander i varerommet. Det er dessverre svært vanlig at boremaskiner, rørtenger og verktøykasser ligger og slenger på gulvet, for å nevne noe. Når slike ting ikke sikres på forsvarlig måte, kan det bli ubehagelig dersom du må bråbremse. Ved en kollisjon snakker vi derimot om potensiell katastrofe. La oss snakke om elefanten i baksetet. Tunge gjenstander i høy fart ender brått opp med å fly gjennom skilleveggen som en prosjektil. 

Les også: Løse ting kan være dødelige  

Kolasj_til_blogginlegg_3_topp_og_bunn.png

Last riktig for en trygg arbeidsdag

Selvfølgelig er det fristende å bare "slenge inn tingene bak i bilen". Ulempen er bare den at konsekvensene av uhell kan bli mye verre. Så ta ansvar for både din egen og andres sikkerhet. Det er livsviktig å sikre alt som kan bli potensielle elefanter. 

Se over følgende når du skal klargjøre varebilen for en trygg og sikker arbeidsdag:

Tilgjengelige surringsfester

Hvis man ser til regelverket, så skal faktisk alt sitte fast under transport. Gjør det enkelt for deg selv, og sørg for å montere en innredning i varerommet ditt der surringsfestene er lett tilgjengelige. Ofte ender disse opp gjemt bak hyller eller under gjenstander du frakter.

Kontroller surringsredskap

Sjekk at du har redskaper som du kan feste med; stropper, kroker eller tau. Ha dette alltid lett tilgjengelig, samtidig som du med jevne mellomrom kontrollerer at redskapene er i orden. Aldri bruk ødelagte redskaper.

VID_20200212_130249.00_00_41_16.Still002

Tilpasset lagring

Naturligvis er noen ting mindre smidig å sikre i varerommet enn andre ting. Et klassisk eksempel er gardintrapper. Disse har en tendens til å havne enten over eller under de andre tingene du har lastet varerommet med. Dersom du kjenner deg igjen i dette, vil vi anbefale deg å investere i en gardintrappholder. Samme problem ser vi også gjerne hos rørleggere; her er det vanskelig å finne en god plass til rør-i-rør boksene. Det finnes faktisk en tilpasset lagringsløsning for disse også. 

Ta en titt på hva som finnes av yrkestilpassede løsninger.

Lagring under gulvet

Visse gjenstander er det også kronglete å feste med bilens surringsfester. Hva gjør du da? I slike tilfeller er det perfekt å kunne lagre dem trygt under gulvet i et såkalt dobbelgulv. Hvis du i tillegg går for et ekstra dypt dobbelgulv, så får du faktisk også plass til store verktøy der. Når du får alle "småting" ned under gulvet, så blir også surringsfestene mer tilgjengelige for de store tingene. 

LAST NED SJEKKLISTE: Slik laster du sikkert og riktig

Tenk på makslasten og hva biltaket tåler

Noen ganger blir man nødt til å frakte lange gjenstander som ikke får plass i varerommet. Da må det opp på taket med tilpassede løsninger som takstativer, rørbokser og takbokser. Glem ikke å ha kontroll på hvor mye du har lov til å laste på taket, og at dette ikke overstiger bilens tillatte nyttelast. Hvis vekten overstiger tillatt nyttelast, må du vurdere om du får plass i varerommet eller om du må benytte tilhenger.

Les mer: Hvilken type takstativ trenger du til varebilen?

Altfor mange varebiler kjører rundt med overlast. Dette sliter på bilen. Bremser, størdempere, hjullager med mer utsettes for ekstra belastning. I tillegg påvirker det bilens kjøreegenskaper negativt, noe som fort kan utgjøre fare i trafikken.

vw caddy med thule takstativ

Sørg for å ha god nok sikt

Tenk deg at du står i et kryss hvor du har vikeplikt fra høyre. Da er du avhengig av utsyn gjennom skilleveggen og ut gjennom sidedøren. Uten dette blir det vanskelig å få oversikt over trafikken rundt deg. Sørg derfor for at du velger en skillevegg med store vinduer for fri sikt, og at bilen faktisk er utstyrt med vindu i høyre skyvedør. 

IMG_7557Caddy.org2-516984-edited

Kontroller sikkerheten i bilinnredninger

En bilinnredning kan enten hjelpe deg, eller skape ytterligere hodebry. En innredning for varebil skal være konstruert for en arbeidsplass i bevegelse. Dette innebærer at den skal:

  • Tåle vibrasjonene som oppstår under transport som påvirker innredningens feste i bilen
  • Tåle kraftige innbremsinger
  • Være trygg ved eventuell kollisjon
  • Tåle den vekten som er tiltenkt at skal lagres i innredningen
  • Tåle det klimaet du ferdes i

Vi ser fremdeles mye hjemmesnekrede og kreative innredningsløsninger. Problemet med disse er at de ikke er sikkerhetstilpassede. De tåler verken vekten eller vibrasjonene som oppstår under kjøring, for ikke å snakke om hva som kan skje ved nødbremsing eller en kollisjon. 

Kanskje er du kjent med den frustrasjonen som oppstår når innredninger går i stykker, og dette går utover arbeidet ditt. Som oftest er årsaken til dette at innredningen ikke tåler vekten grunnet dårlig konstruksjon og feil valg av materialer. I blant kan også årsaken være at den ikke tåler klimaet med fukt, kulde eller skitt.

Så sørg for å være føre var, og skriv ut en sjekkliste for å skape en tryggere arbeidsdag med varebilen. Du finner sjekklisten nedenfor:

LAST NED SJEKKLISTE: Slik laster du sikkert og riktig

 

Temaer: Sikkerhet, Last, varebilinnredning, transport, transportbil, Bilinredning


Kommentarer

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

smartfloor brosjyre

Siste innlegg