Bruk elvarebilen som batteri på arbeidsplassen

Av Lars Bjørbæk Iversen 15. mars 2022

shutterstock_1916855381

Utviklingen av elbiler gir oss stadig vekk uante muligheter. Snart kan du kanskje bruke bilen som batteri når du er ute på jobb.

Det dukker stadig opp flere elbiler med muligheten for toveis strøm. Det vil si at den ikke bare kan hente strøm og lagre det i batteriet, men også sende strøm til andre enheter. For tiden er flere begeistret for denne teknologien fordi det gjør at man kan bruke strømmen fra bilen til å forsyne hus og bygninger i de tidene på døgnet strømmen er dyrest. I praksis betyr det at man kan bruke billig strøm hele døgnet, hvis man lader bilen til strategiske tider. 

Les også: Elektriske varebiler: Fordeler og ulemper

Men dette er ikke hovedgrunnen til at denne teknologien er interessant for vår bransje. For håndverkere er det mange daglige gjøremål som krever strøm. Mange er usikre på hvem som bør betale for strømmen man bruker når man er ute på oppdrag. Mange er også usikre på hva det er greit å bruke strøm til hos kunden. Er det for eksempel greit å lade drillen hos kunden eller skal man lade den for egen regning?

Bruk elbilen som en powerbank

Med toveis strøm på elbilen kan du bruke elbilen som en stor “powerbank”. Det betyr at du kan hente strøm fra bilen til alt fra å lade drillen til å gi strøm til lamper. EnerWe har regnet på hvor lenge elbilene på det norske markedet kan forsyne et helt hus med strøm. De har kommet frem til at noen av de sterkeste bilene kan forsyne en gjennomsnittsfamilie i mellom ett og fire døgn, avhengig av strømbruken. 

Ut fra disse beregningene kan vi slå fast at du vil ha mer enn nok batterikapasitet til å lade drill, bruke slagbor og lamper i løpet av en arbeidsdag. I tillegg vil jo fremtidens elbiler få batterier med større og større kapasitet. Forhåpentligvis kan elbilen bli en mer miljøvennlig erstatter for det tradisjonelle aggregatet. Dessuten vil det i så fall frigjøre litt plass i varerommet. 

Les også: Er de elektriske varebilene godt nok rustet for den norske vinteren?

Vi er spent på å se utviklingen i folks elbilbruk og hvilke flere muligheter som ligger foran oss. Dersom du er i ferd med å kjøpe ny varebil, er det flere ting du bør tenke på før du tar det endelige steget. Om du skal velge en elektrisk varebil eller ikke, er en av disse tingene. I tillegg kommer naturligvis økonomiske vurderinger og vurderinger rundt hvilken rolle varebilen skal fylle i din arbeidshverdag.  

Hvis du trenger litt mer hjelp på veien mot en ny varebil, kan du laste ned vår komplette guide for planlegging og kjøp av varebiler helt gratis.

Gratis e-bok:  Slik planlegger du kjøp av varebil   LAST NED »

Temaer: elbil


Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg