Elektriske varebiler: Fordeler og ulemper

Av Lars Bjørbæk Iversen 10. august 2021

Elektriske varebiler ladestasjon

Salget av elektriske varebiler har skutt i været den seneste tiden. Vi har samlet noen av de viktigste fordelene og ulempene ved elektriske varebiler du bør tenke over dersom du også vurdere å bytte ut varebilen din.

Interessen for elektriske biler har lenge vært stor, etter hvert som rekkevidden har blitt større, designet har blitt tøffere og evnen til å bære mer nyttelast har blitt bedre. Derfor har også salget av elektriske biler til personmarkedet også hatt en stor økning de seneste årene.

Selv om interessen kanskje har vært til stede for elektriske varebiler, så har vi ikke sett den samme økningen i salg av slike biler. Inntil nå. Elektriske varebiler blir stadig mer populære, og flere og flere håndverkere velger nå en varebil som drives av fornybare energikilder.

Tallenes tale er klar: I 2020 fikk elektriske varebiler for alvor et større fotfeste og opplevde en salgsøkning på 27,6 prosent sammenlignet med året før. Ikke minst ser vi også elektriske varebiler vinner flere og flere bransjepriser – det var elektriske varebiler som gikk til topps i konkurransen International Van of the Year 2021.

Det er gode grunner for at elektriske varebiler blir mer og mer utbredt på norske veier. De har rett og slett en hel rekke fordeler som tradisjonelle varebiler ikke nødvendigvis kan konkurrere med.

Planlegg kjøp av varebil med denne guiden »

Elektriske varebiler er miljøvennlige

For det første er elektriske varebiler miljøvennlige. Ikke lenger trenger du å benytte fossilt drivstoff, men heller belage deg på fornybar strøm. Det kommer godt med når man vet at hele 15 prosent av Oslos klimagassutslipp kommer fra små og store varebiler, ifølge tall fra Transportøkonomisk Institutt.

For mange håndverkere så er ikke dette bare en bonus, men etter hvert også et krav. I Oslo, for eksempel, er det satt ambisiøse mål for utslippskutt. I løpet av de neste ti årene skal klimagassutslippene reduseres med 95 prosent, og det stilles krav til at håndverkere, vareleveringer og lignende benytter seg av batteri- og biogassmotorer fra og med 2025. For håndverkerbedrifter blir det derfor bare viktigere og viktigere å tenke nøye gjennom hvilken energikilde som driver bilflåten.

Ikke minst ser vi at stadig flere byggeplasser blir fossilfrie, noe som også betyr økte krav til bærekraft på kundesiden.

Elektriske varebiler er ofte kostnadseffektive

For det andre har elektriske varebiler gjerne lavere driftskostnader enn andre typer varebiler. Foruten de veldig gunstige besparelsene på drivstofforbruk, kan du oppleve besparelser på bompasseringer, årsavgift, service og vedlikehold, parkering og forsikring om du bytter til en elektrisk varebil.

Og ikke glem at du ofte kan få gratis parkering og muligheten til å bruke kollektivfeltet i de fleste byer.

Mange elektriske varebiler har gode kjøreegenskaper

Elektriske varebiler har ofte gode kjøreegenskaper. De har et lavt tyngdepunkt, noe som gjør dem enklere å kjøre, i tillegg til at de gjerne har rask akselerasjon. Ettersom de er batteridrevne egner de seg også svært godt til bykjøring med lavere hastigheter. Stadig flere elektriske varebiler har også mulighet for firehjulsdrift.

Elektriske varebiler får stadig større rekkevidde

Ett av de største ankepunktene vi hører håndverkere har mot elektriske varebiler, er deres begrensede rekkevidde – særlig blant alle dem som ikke kjører korte avstander i byer og tettbebyggede strøk.

Men batteriteknologien er i rivende utvikling, og det kommer stadig nye batteriløsninger som gjør at elektriske varebiler får en betydelig større rekkevidde enn det som tidligere har vært mulig. Og ettersom denne teknologien kun vil fortsette å forbedre seg, holder ikke alltid argumentet om rekkevidde like godt lenger.

Det finnes gode økonomiske støtteordninger for elektriske varebiler

Til slutt er det verdt å nevne a bedrifter som går til innkjøp av elektriske varebiler kan få inntil 50 000 kroner i støtte av Enova, avhengig av størrelsen på bilen. Får du innvilget støtte, kan du også få 5000 kroner i støtte av Enova til kjøp av ladeboks.

Ulemper med elektriske varebiler

Selv om fordelene med elektriske varebiler er betydelige, har som kjent alle medaljer en bakside. Dersom du vurderer å kjøpe en elektrisk varebil, er det smart å være kjent med noen av de største ulempene du kan forvente:

  • Elektriske varebiler krever at du setter av tid til lading, noe som kan stjele verdifull tid av arbeidsdagen din.
  • Hvis arbeidsdagen din involverer mye kjøring, særlig over lengre strekninger, så er det verdt å huske på at rekkevidden til de elektriske varebilene kan være begrenset. I de fleste tilfeller vil nok rekkevidden være god nok, men vi vet at tryggheten om at man har nok å gå på er noe mange håndverkere tenker på. Samtidig er det verdt å huske på at rekkevidden også påvirkes av klimaet, veiunderlaget og kjørestilen din.
  • Selv om det bygges ut flere og flere ladestasjoner, er det fortsatt en begrensning på hvor mange ladestolper som faktisk finnes tilgjengelig.
  • De fleste elektriske varebiler har relativt lav makshastighet. Det er kanskje ikke så farlig om du kjører mye rundt i byer, men om du kjører mye på mindre trafikkerte landeveier, så kan det oppleves som et problem.

Bør jeg kjøpe elektrisk varebil?

Vi i Loyds heier på det grønne skiftet og en overgang til en grønn bilpark, også i håndverkerbransjen. Men fordelene og populariteten til tross, det er ikke alle som er like overbeviste om at en elektrisk varebil er noe for dem. Likevel er det verdt å veie fordelene og ulempene opp mot hverandre slik at du i det minste tar en veloverveid beslutning.

Hvis du fortsatt lurer på om du skal kjøpe elektrisk varebil eller ikke, kan du starte med å stille deg ett enkelt spørsmål: «Hvor langt kjører jeg i løpet av en dag?» Svaret kan overraske deg, og det kan faktisk hende at det vil lønne seg å bytte til en elektrisk varebil.

I tillegg er det selvfølgelig langt flere spørsmål som dukker opp og hensyn du må ivareta. Et av de viktigste er naturligvis hvor mye lastekapasitet du har behov for, og om den elektriske varebilen faktisk kan møte dette behovet. Heldigvis finnes det etter hvert flere gode bilinnredninger som kan sikre gode oppbevaringsløsninger. Selv om disse løsningene kanskje har litt mindre volum enn det du er vant med, så vet vi at mange kjører rundt med verktøy og utstyr de sjelden eller aldri bruker. Kanskje kan du benytte sjansen til å organisere varerommet på nytt?

For å hjelpe deg litt mer på veien, har vi utviklet en varebilguide som gir deg flere råd og tips om hva du må tenke på når skal kjøpe en ny varebil. Du kan laste den ned helt gratis her.

Elektriske varebiler er uansett kommet for å bli, og i de kommende årene vil det lanseres flere og flere nye modeller på markedet. Og, hvem vet, kanskje vil varebilene på et tidspunkt til og med bli selvkjørende? Her og nå er i alle fall elektriske varebiler et smart valg for mange håndverkere – kanskje også deg?

Gratis e-bok:  Slik planlegger du kjøp av varebil   LAST NED »

Temaer: elektrisk varebil


Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg