Hva er rekkevidden på elektriske varebiler?

Av Anders Romberg 7. juni 2021

Renault_KANGOO_Z_E

Elektrisk varebil, eller ikke? For mange står og faller en eventuell overgang til en batteridrevet bilhverdag på rekkevidde. Og mange tror fortsatt at rekkevidden til elektriske varebiler ikke er god nok. Men mye har skjedd de siste årene. 

I dette innlegget gir jeg deg en kort oversikt over rekkevidden på forskjellige elektriske varebilmodeller, og flere fordeler og ulemper du bør vurdere om du skal kjøpe en elektrisk varebil.

(Bildet brukt ovenfor er fra Renault)

Burde du kjøpe elektrisk varebil? 

Interessen for elektriske biler er utvilsomt stor. De har større rekkevidde enn noen gang, tøffere design og kan bære mye mer nyttelast enn tidligere. Ikke overraskende har salget av elbiler til personmarkedet derfor hatt en stor økning de siste årene. 

Salget av elektriske varebiler, derimot, har ikke sett den samme økningen. Hovedgrunnen til dette er nok fordi mange fortsatt tror at elektriske varebiler sliter med rekkevidden. Og på ett tidspunkt var denne bekymringen berettiget. For eksempel hadde den første utgaven av Kangoo Z.E. kun en rekkevidde på maks 125 km. I dag, derimot, har den samme bilen en realistisk rekkevidde på drøye 200 km. 

Planlegg kjøp av varebil med denne guiden

alternative-auto-automobile-110844

Det finnes både positive og negative saker å si om elektriske varebiler og servicebiler. Og, som mye annet, passer det ikke alle. Men kanskje passer det nettopp for deg? 

elbil för hantverkare

Fordeler og ulemper ved elektriske varebiler

For å gjøre det litt lettere å vurdere om en elektrisk varebil er noe for deg, la oss fremheve de viktigste fordelene og ulempene du bør tenke over. 

Fordeler med elektriske varebiler:


 • Elektriske varebiler er miljøvennlige
 • De genererer lite støy
 • De er perfekte for bruk i by med korte kjørestrekk og lave hastigheter
 • De har lavere driftskostnader
 • De krever mindre vedlikehold og service
 • De har rask akselerasjon
 • De har bedre kjøreegenskaper på grunn av et lavt tyngdepunkt 
 • Staten gir deg pengestøtte dersom du kjøper elektrisk arbeidsbil
 • De kan gi deg gratis parkering og muligheten til å bruke kollektivfeltet i de fleste byer

Ulemper med elektriske varebiler

 • Du må sette av tid til lading 
 • De har ikke optimal rekkevidde hvis du kjører mye
 • Rekkevidden påvirkes av klima, veiunderlag og kjørestil
 • Det er en mangel på ladestolper
 • De fleste elektriske varebiler har relativt lav makshastighet

Les mer: Hvilken varebil er den beste?

Rekkevidde på elektriske varebiler

Flere anerkjente bilmerker tilbyr i dag elektriske varebiler. Følgende bilmodeller er noen av de vanligste: 

Det er flere store aktører som har kommet med elektriske varebiler. Eksempelvis får du nå også elektrisk varebil fra Toyota

Men rekkevidden på de ulike modellene er ikke like. Ta en kikk på tabellen nedenfor for en oversikt. 

NO_elektrisk varebil rekkevidde og volum_NY
Kilde: NEDC

Hvem passer elektriske varebiler for?

Det er flere fordeler ved å kjøpe og kjøre en elektrisk varebiler. Dersom bedriften din ønsker en klimavennlig bilpark, er elektriske varebiler et naturlig valg. Hvis dette gjelder deg og din bedrift, kan du for øvrig dra nytte av at Enova gir støtte til bedrifter som satser på nullutslippskjøretøy. 

I og med at de elektriske varebilene har visse begrensninger, som rekkevidde, makshastighet og lademuligheter, passer de nok aller best for dem som driver mye med bykjøring eller kjører med mye stopp. Siden du slipper å slå av motoren hver gang du skal inn og ut av bilen, passer elektriske varebiler perfekt for deg som driver mye med vareleveranser. 

Dersom du er i ferd med å kjøpe ny varebil, er det flere ting du bør tenke på før du tar det endelige steget. Om du skal velge en elektrisk varebil eller ikke, er en av disse tingene. I tillegg kommer naturligvis økonomiske vurderinger og vurderinger rundt hvilken rolle varebilen skal fylle i din arbeidshverdag. 

Hvis du trenger litt mer hjelp på veien mot en ny varebil, kan du laste ned vår komplette guide for planlegging og kjøp av varebiler helt gratis ved å følge lenken nedenfor. 

Gratis Guide: Slik planlegger du kjøp av varebil LAST NED NÅ

Temaer: Kjøpe varebil, bilinnredning, varebilinnredning, transport


Anders Romberg's photo

Av: Anders Romberg

Anders har lang erfaring fra reklame- og designbransjen og jobber som konseptutvikler ved Loyds. I løpet av karrieren har han drevet eget reklamebyrå og vært båtbygger. Nå er han med å forme nye produkter og er spydspissen i Loyds satsning innen prosess- og produktinnovasjon.

Epost

Kommentarer

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg