Tips til deg som skal frakte ting på taket på varebilen

Av Annsofi Klevfoss 7. juli 2020

last tak overlast smartfloor

Mange fokuserer først og fremst på maks tillatt nyttelast når de laster varebilen, men har du egentlig kontroll på maks tillatt taklast? Når man frakter lange og store gjenstander kan det være fristende å slenge dette på taket fremfor å rydde plass i varerommet. Denne guiden gir deg kunnskapen du trenger for å kunne laste på biltaket på trygg og riktig måte.

Regler for lastestørrelsen

Lasting skal først og fremst alltid være forsvarlig i henhold til vegtrafikkloven. Den tillatte bredden på en bil, med og uten last, er 2,55 meter. Alt som overskrider dette må merkes med skilt foran og bak, eventuelt også med 360 graders roterende varsellys. Gods som strekker seg minst 15 cm utover bredderetningen skal være tydelig merket. Her skal merking og lys være plassert ytterst på lasten for god synlighet både forfra og bakfra. Du er også pliktig å merke på riktig og godt synlig måte last som stikker ut foran eller mer enn 1 meter bak bilen.

I tillegg bør du alltid foreta en egen kritisk vurdering på om det du holder på med faktisk er forsvarlig eller ikke.

Lastetaketfult

Overlast går utover kjøreegenskaper og trafikksikkerhet

Det er viktig å ha kontroll på hvor mye vekt du har lov til å laste på taket. Dette både fordi Statens Vegvesen er strenge på kontroll av overlast, men først og fremst fordi overlast påvirker bilens kjøreegenskaper negativt. Dette i form av redusert bremse- og akselerasjonevne samt dårligere veigrep. Det er derfor svært viktig for trafikksikkerheten at man aldri legger ut på veien med overlast.

Alle biler har en maks tillatt taklast. Informasjon om dette finner du i vognkortet eller i teknisk underlag fra billeverandøren. Generelt ligger maksgrensen på 100-150 kg. Det er helt og holdent ditt ansvar å ha kontroll på maks taklast på din bil. 

Det holder likevel ikke å bare se på grensen over hva du har lov til å laste på taket. Du må også sørge for at takstativet faktisk tåler denne belastningen.

I tillegg er det verdt å merke seg at vekt plassert på biltaket merkes mye bedre på kjøreopplevelsen enn vekt plassert i varerommet. Derfor bør du alltid først og fremst forsøke å plassere tunge gjenstander på egnet sted i varerommet fremfor på biltaket. Ha alltid hodet med deg når du laster opp varebilen.

Last ned: Maks tillatt taklast på de mest kjente varebilmerkene.

HVOR MYE KAN DU LASTE PÅ TAKET TIL DIN VAREBIL? FÅ OVERSIKTEN HER

Thule_takstativ

Sørg for å velge riktig takstativ

Du må ikke glemme at alt du fester på taket inngår i maks tillatt taklast. Dette gjelder både takstativet og festene til dette samt eventuelle jekkestropper du bruker til sikring av lasten. Takstativet veier gjerne en god del kilo i seg selv, og kan raskt utgjøre en vesentlig andel av maks antall kilo du faktisk får lov til å laste. I tillegg må også takstativet i seg selv være godkjent for vekten du laster på biltaket.

Kjøretøyfabrikanten oppgir ofte maks taklast i forhold til hvor mange festepunkter takstativet har. Mindre varebiler har som regel festepunkter for maks 2 takbøyler, altså 4 festepunkter. På mellomstore varebiler varierer det fra 3 til 5 takbøyler (6 til 10 festepunkter). En Volkswagen Transporter har for eksempel maks taklast på 100 kg med 2 takbøyler og 150 kg med 4 takbøyler.

Les mer: Hvilken type takstativ trenger du til varebilen?

lasting tak

Last på forsvarlig og riktig måte

Det er viktig å ha respekt for naturlovene når du stabler last på biltaket. Tenk alltid vekt og størrelse ved plassering av lasten. Hvis du laster for mye og feil går dette raskt utover bilens vektfordeling og kjøreegenskaper. I verste fall kan feil lasting på taket føre til at hele varebilen velter. Du utgjør også en potensiell fare for dine medtrafikanter dersom du ikke fester lasten din godt nok. Husk at det er store krefter i sving når du og lasten forflytter dere i høy hastighet.

Les mer: Dennis var centimetre fra døden på motorveien

4 tips til hvordan du laster riktig på biltaket:

  1. Plasser alltid det tyngste nederst for riktig vektfordeling og opprettholdelse av kjøreegenskaper.
  2. Ved plassering av lang last bør rettkant alltid peke framover.
  3. Prøv alltid å samle sammen all lasten til én enhet.
  4. Bruk alltid godkjente lastestropper på riktig måte. Bruk av andre festemetoder som for eksempel hyssing eller gummistropper er ikke forsvarlig. Lastsikringen skal alltid tåle hele lastvekten framover.

Les mer: Bruker du lastestropper riktig?

Hvis du vil vite mer om hvordan du skal laste i varebilen din, anbefaler vi deg å laste ned vår gratis sjekkliste for sikker og riktig lasting. Denne har vi laget som en infografikk, slik at du enkelt kan printe den ut å for eksempel henge den opp på veggen i varerommet.

 

Her på Loydsbloggen blogger vi én gang i uka om temaer som er viktige for deg som er håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Ved å bli abonnent unngår du å gå glipp av nyttig kunnskap og inspirasjon som kan forbedre din varebilhverdag:

Hold deg oppdatert med nyttige tips om varebilen Abonnér på Loydsbloggen

Temaer: Sikkerhet, Last, laste sikkert, takstativ


Annsofi Klevfoss's photo

Av: Annsofi Klevfoss

Annsofi har en bachelor i PR og informasjonskunnskap med spesialisering i digital markedsføring fra Høyskolen Kristiania. På fritiden er hun en profilert artist med et solid nettverk. Annsofi jobbet tidligere som digital ekspert og redaktør av Loydsbloggen. Hun jobber nå som forretningsrådgiver i Techweb.

Følg på LinkedIn

Epost

Kommentarer

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg